A műanyag újrahasznosítás technikai megvalósításáról egyeztettek a Közép-Európai műanyagipar Budapesten

Vágólapra másolva!
2023. szeptember 19-20-án a Közép Európai műanyagipar meghatározói szereplői Budapesten egyeztettek a műanyag termékek kötelező újrahasznosított anyag tartalmáról. Ennek megvalósíthatóságáról, valamint a technológiai megoldásokról.
Vágólapra másolva!

A több mint 400 résztvevő egyetértett abban, hogy a jelenleg elterjedt újrahasznosítási eljárás, a mechanikai recycling mindössze az igények 25-30%-át képes lefedni. Mivel egyrészt az újrahasznosítás során az eredeti polimer molekulák jelentős mértékben degradálódnak. Másrészt nincs elegendő, folyamatosan rendelkezésre álló hulladék.

A kémiai újrahasznosítás még csak kísérleti stádiumban van, egyelőre a rendelkezésre álló kapacitások két nagyságrenddel elmaradnak a szükségestől. Továbbá nem ismert az eljárások széndioxid lábnyoma sem.

Bűdy László (myCEPPI), Szukup Krisztina (Mol), Runtág Tivadar (Mohu - Mol) Csontos-Tóth Anett (Mol), Nagy Andrea (myCEPPI) Forrás: Origo

A helyzet magyarországi kezelése érdekében a Magyar Műanyagipari Szövetség ernyője alatt projekt indul, amely meghatározza a feldolgozók regranulátum igényeit, valamint az ehhez szükséges hulladékáramokat. A projekt eredményét a MOHU fogja felhasználni.

A Central European Plastics Meeting ideje alatt a közép európai műanyagipari szövetségek megállapodtak a kölcsönös információ cseréről és hogy együttesen lépnek fel azért, hogy a fizika és kémia törvényeivel ellentétes szabályozás ne születhessen.

Forrás: KELEMEN GERGO/Kelemen Gergo

A Central European Plastics Meeting-en megalakult a Közép Európa Újrahasznosítói Kerekasztal, a résztvevők célja, hogy minőségi szabványokat dolgozzanak ki a műanyag regranulátumokra és a hulladékáramokra.

A résztvevők megállapodtak, hogy az újrahasznosítás során tett erőfeszítéseiket folytatják és 2024. szeptember 24-26-án újra találkoznak Budapesten bemutatni az elért eredményeket.