Átrendezik megtakarításaikat a magyarok

pénz, forint női kéz,
Vágólapra másolva!
Új tendenciák figyelhetők meg a magyar háztartások pénzügyi döntései kapcsán. A szektor szereplői a készpénzes és betéti allokáció helyett inkább az értékpapír jellegű megtakarításokat részesítették előnyben.
Vágólapra másolva!

Az értékpapír jellegű megtakarításokba – elsősorban befektetési jegyekbe – irányítják szabad pénzeszközeiket a magyar háztartások, miközben a készpénz és a betétek súlya csökken a megtakarítási portfólióban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

A jegybank statisztikái szerint a második negyedév végére a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya megközelítette a 89 ezer 600 milliárd forintot: ez ugyan jelentős, 11 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest, reálértéken még így is csökkenést jelez.

Ami különösen figyelemre méltó – írta a Világgazdaság –, hogy az év derekáig számított tizenkét hónap alatt érezhető csökkenésnek indult a lakosság készpénzének és betéteinek az állománya. Miközben előbbi mennyisége 3,3 százalékkal, 6449,4 milliárd forintra olvadt éves összevetésben, addig a betéteknél ennél is jelentősebb, 7,9 százalékos csökkenést mért az MNB.

Ezzel a készpénz részesedése több mint egy százalékponttal, 7,2 százalékra zsugorodott a lakossági portfólióban, miközben a betéteké 18,3-ről 15,2 százalékra süllyedt.

Az állampapírok kisbefektetőknél lévő mennyisége viszont változatlanul szép ütemben nő: a teljes állomány meghaladta a 11 ezer 570 milliárd forintot június végén, ami 13,5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

A leginkább látványos ugrást a befektetési jegyek állományánál mérte az MNB, amely egyetlen év alatt 44,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 8124 milliárd forintot.

Ezzel a befektetési jegyek részesedése már eléri a 9,1 százalékot a lakossági megtakarításokon belül, ami több mint 2 százalékpontos elmozdulás éves alapon. A biztosítási tartalékoknál viszont változatlanul várat magára az érdemi növekedés: a nem életbiztosításoknál mindössze 4,4, az életbiztosításoknál pedig 5,1 százalékos éves bővülést mutatott ki a jegybank.

A háztartások kötelezettségeinek állománya szerény mértékben, 4,1 százalékkal bővült a júniusig számolt tizenkét hónapban, és 14 ezer 457 milliárd forintot ért el. A kötelezettségek legnagyobb részét természetesen a hiteltartozások adják, de ezek állománya is visszafogott mértékben, 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Mindezek nyomán a kötelezettségektől megtisztított, nettó pénzügyi vagyon 12,4 százalékkal nőtt a háztartásoknál egy év alatt, és a második negyedévre elérte a 75 ezer 132 milliárd forintot.