Ismét csökken a benzin ára: a kereskedők hallgattak a kormányra

benzin, benzinár, benzin ár, benzinkút, árstop, benzinárstop eltörlés, gázolaj, dízel, üzemanyag, üzemanyag ár, ársapka, piaci ár, 95-ös benzin, hivatalos piaci üzemanyag ár, benzin árak, gázolaj árak, üzemanyagárstop vége, 2022.12.07. Budapest,
Vágólapra másolva!
Sorozatban negyedjére esik pénteken az üzemanyag ára Magyarországon. Nagyon úgy tűnik, hogy a kereskedők megtanultak árat csökkenteni és hallgattak a kormányra.
Vágólapra másolva!

Péntektől látványos áresés következik a 95-ös benzin nagykereskedelmi árában. A hét utolsó munkanapján a benzin literenkénti árát bruttó 9 forinttal vágják vissza - írta a Világgazdaság.

Tovább csökken péntektől a benzin ára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindez várhatóan a kiskereskedelem, tehát a kutak szintjén is megjelenik majd, és azt lehet feltételezni, hogy ugyanennyivel mérséklődnek majd a totemoszlopokon lévő árak. A gázolaj ára a héten már nem változik, és az elmúlt időszak trendjét figyelve ennek is lehet örülni fogyasztói oldalról. Összességében tehát péntektől az alábbi átlagárakra lehet számítani:

  • 95-ös benzin – 630 Ft/liter,
  • gázolaj – 680 Ft/liter.

Hatott a kormány kérése

A hazai üzemanyagpiacon szeptember végétől 180 fokos fordulat állt be. Addig ugyanis szűk kéthavi bázison nagyjából 100-100 forintos áremelés történt mind a benzin, mind pedig a dízel esetében. A drágulás nemcsak a háztartásoknak okozott problémát, hanem makrogazdasági szinten is, hiszen hátráltatta a kormányzati inflációs cél, az év végi egy számjegyű pénzromlás teljesülését. A kormányzat szeptember végén asztalhoz is ültette a piaci szereplőket, köztük az itthon meghatározó MOL vezetőit, és világossá tette: a magyar üzemanyagár nem lehet éllovas a régióban.

Azóta sorozatban már negyedik alkalommal történik árcsökkentés. A benzinnél szeptember 27-től kezdődően bruttó 29 forintos mérséklés következett be. A dízelnél jóval visszafogottabb az árpálya alakulása, itt bruttó 3 forintos mínusz figyelhető meg szeptember 22-höz képest. Igaz, a gázolaj extrém nemzetközi viszonyait figyelembe véve önmagában már az is jó hír, hogy nincs további drágulás.

Vagyis azzal együtt is, hogy az üzemanyagár képzésében döntő részt nemzetközi folyamatok játszanak szerepet, nagyon úgy tűnik, hogy hatott a kormányzati kérés, és a kereskedők gyorsan megtanultak árat csökkenteni.

Erre van is mozgásterük, hiszen a nagy- és kiskereskedelmi árrés 2019-hez képest mostanra megduplázódott és eléri a literenkénti 130-140 forintot. Tehát van miből engedni. Érdemes lesz nézni, hogy az átlagárak lekövetik-e a csökkentés mértékét a kutakon, illetve azt is, hogy az árcsökkenés folyamata kitart-e a jövő héten.