Dömötör Csaba: Brüsszelt nem érdekli a magyar gazdák helyzete - videó

NAGY István; NOBILIS Márton
Záhony, 2023. április 18. Egy Ukrajna felől érkezett tranzitkamion kukoricaszállítmányából vett minta a záhonyi közúti határátkelőhelyen 2023. április 17-én késő este. Minden, Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon - mondta a helyszínen Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Nagy István agrárminiszter április 15-én jelentette be, hogy Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Elég nagy balhé lett az ukrán gabonaszállítmányok ügyéből - mondta el legújabb videójában Dömötör Csaba. A Facebookra feltöltött videóban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlament államtitkára kifejtette, hogy az egésznek az az előzménye, hogy még tavaly májusban az Európai Bizottság arról döntött, hogy szolidaritási folyosókat hoznak létre az ukrán gabona számára. Dömötör szerint az Európai Bizottság magasról figyelmen kívül hagyja a gazdák helyzetét, a nemzeti kormányok elvi álláspontját, főleg ha kelet-európai tagállamokról van szó. Hozzáfűzte: mindeközben az Európai Bizottság elkezdte fellazítani a génmódosított növények uniós szabályozását, és amikor az ukrán gabonáról beszélünk, akkor nem ukrán háztáji gazdálkodók terményeiről van szó. Az ukrán földek jelentős részét ugyanis már rég óriáscégek birtokolják. 3 millió hektár egy tucat gigavállalat tulajdonában van.
Vágólapra másolva!

Dömötör szerint korábban Brüsszel a döntését azzal indokolta, hogy a gabonaszállítmányok az orosz invázió miatt nem jutnak el a rendeltetési helyükre, és ez akár éhínségekhez is vezethet, például Afrikában.

A döntés alapján az ukrán áru a magyarországi átkelőkön is vámmentesen, korlátozás nélkül szállíthatóvá vált annak ellenére, hogy Ukrajna nem is uniós tagország.

A magyar kormány ukrán gabonastopot rendelt el

Dömötör úgy látja, hogy azután egyre világosabb lett, hogy a szállítmányok jelentős része nem jut el Afrikába, hanem Kelet-Európában ragad, ez lenyomja az árakat, és rendkívüli helyzetbe hozza az itt élő gazdákat. Felidézte: ezért idén áprilisban a magyar kormány Lengyelországhoz hasonlóan ukrán gabonastopot rendelt el. Ezt nem sokkal később Szlovákia és Bulgária is megtette. Ezek az országok azután kiegészülve Romániával az Európai Bizottság azonnali beavatkozását követelték. Ekkor még sikerrel.

Kijev beperelte az országokat

Az államtitkár elmondta, hogy az Európai Bizottság engedett, és májusban uniós szintre emelte a behozatali tilalmat az érintett öt ország esetében. Szerinte az fontos körülmény, hogy a tranzitszállítmányok továbbra is áthaladhattak ezeken az országokon, tehát Afrikába eljuthattak, már ha egyáltalán oda szánták őket.

Forrás: Getty Images

Emlékeztetett: a vita végül annyira súlyos lett, hogy Kijev pert kezdeményezett a Kereskedelmi Világszervezetnél, mire a lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert Ukrajnába. Dömötör Csaba leszögezte:

Ha mindez nem lenne elég, mindeközben az Európai Bizottság elkezdte fellazítani a génmódosított növények uniós szabályozását. Új szabályokat javasolnak. De miket is? - tette fel a kérdést.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a NAK szervezte. Forrás: MTI/Balázs Attila

Miért kell a génmódosított növények új szabályozása?

A javaslatok alapján a génmódosított növények forgalomba hozatalát sok esetben semmiféle kockázatértékelés nem előzné meg, és nyomon követés nélkül forgalomba kerülhetnének. Ráadásul elvennék a tagállamoktól azt a jogot, hogy eldöntsék, szeretnének-e egyáltalán ilyen technológiát a saját területükön

- hívta fel a figyelmet Dömötör. Az államtitkár szerint nem mellékes az sem, hogy az Ukrajnában előállított gabonának nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelnie az unióban termelthez képest. Például

olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket itt már rég betiltottak. Nem kevesebb mint 22 ilyen növényvédőt használnak. És ezeket a hatósági vizsgálatok azóta már több országban kimutatták.

Brüsszelt nem érdekli a magyar gazdák helyzete

Dömötör Csaba hangsúlyozta: mindez több oldalról is azt bizonyítja, hogy az Európai Bizottság magasról figyelmen kívül hagyja a gazdák helyzetét, a nemzeti kormányok elvi álláspontját, főleg ha kelet-európai tagállamokról van szó. Hozzáfűzte:

Jellemző az arányokra, hogy a tíz legnagyobb ukrajnai földbirtokos cég egy kivételével, mind külföldön van bejegyezve.

Az ukrán gabona tehát javarészt nem is ukrán, és nyomokban tiltott növényvédőket tartalmazhat.

Dömötör Csaba azt is hozzáfűzte:

Dömötör felhívta a figyelmet: ez még egy fontos ügy, ahol a fejünk fölött akarnak döntéseket hozni.

- zárta gondolatait az államtitkár.