Ez nem a legjobb megoldás

JAKAB István
Záhony, 2023. szeptember 17. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ukrán gabona körüli problémákról, de szóba került a vízgazdálkodás is.
Vágólapra másolva!

A visegrádi országok agrárminiszterei sikeresen léptek fel az olcsó ukrán gabona ellen. Ennek kapcsán a politikus elmondta, az egész helyzet a háború következménye. Ukrajnában hatalmas és nagyon jó minőségű földterületek vannak, a háború a gabonatermesztést nem állította le, ellenben a kereskedelmet megnehezítette.

Több ország, így Magyarország is segítséget próbált adni, hogy az ukrán gabona eljusson rendeltetési helyeire, a Közel-Keletre és Afrikába, hiszen a tengeri utak jelenleg nem biztonságosak. Ám a probléma ott keletkezik, hogy Ukrajnában nagy befektető cégek jelentek meg, amelyek profitmaximalizálásra törekednek, így hiába a jó föld, az ott előállított gabona minősége nem a legmegfelelőbb. Ebben szerepet játszik a GMO, valamint olyan növényvédőszerek is, amelyek Európában már nem alkalmazhatóak.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.