A brüsszeli elit a migrációt támogatja

ZSIGMOND Barna Pál államtitkár beszél Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2023. szeptember 25. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A brüsszeli elit támogatja a migrációt, és ennek érdekében hatásköröket próbál elvonni a nemzeti kormányoktól - erről beszélt Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.
Vágólapra másolva!

A politikus azt mondta, a brüsszeli elit és a nagy tagállamok 2015 óta támogatják a migrációt, és ki akarják kényszeríteni a kötelező kvótákat.

- tette hozzá.

A brüsszeli elit magához ragadta a kezdeményezést, és általában megpróbálja elvonni a hatásköröket a tagállamoktól, a migráció kérdésében is ez figyelhető meg.

A stratégia az, hogy minél több illegális bevándorlót engedjenek be Európába, ha így lesz, Magyarország sem dönthet majd arról, hogy kit enged be.

Budapest, 2023. szeptember 25. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár közölte, hogy szerdán az EU belügyi tanácsában csak perceket szántak erre a fontos kérdésre, és hiába szavazott ellene Magyarország és Lengyelország, illetve jelezte különvéleményét Csehország, Szlovákia és Ausztria.

Rámutatott: jövő nyáron EP-választások lesznek, és remélhetőleg olyan jobboldali erők kerülnek hatalomra, amelyek fellépnek a migráció ellen.

E miatt a jelenlegi brüsszeli baloldali elit még a választások előtt el akarja fogadtatni a migrációs paktumot, és ennek érdekében von el hatásköröket a tagállamok kormányaitól.

Például úgy csűri-csavarja a jogot, hogy a teljes egyetértést megkívánó eljárásból többségi döntéshozatal lesz, ahol el tudja fogadtatni javaslatait - magyarázta Zsigmond Barna Pál.

A jövő nyári EP-választások egyik tétje éppen az, hogy az unió visszatérhessen a gyökerekhez, visszaállíthassa eredeti működését - jegyezte meg.

Az Európai Unió zászlaja Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Zsigmond Barna Pál beszélt arról is, hogy jól áll a felkészülés a jövő évi magyar uniós elnökségre.

Magyarország éppen a jövő júniusi EP-választások után, július 1-jétől tölti be az EU soros elnökségét, s ennek során fontos téma lesz a migráció, a demográfiai helyzet a nyugat-balkáni bővítés és a kohéziós politika.

Jelezte, az EP-választás után tisztújítást tart az unió, ezért is lesz sorsdöntő időszak a magyar elnökség.

Budapest, 2023. március 7. Zsigmond Barna Pál Forrás: MTI/Soós Lajos

- hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel Zsigmond Barna Pál beszélt többek között arról is, hogy

a Magyarországnak járó uniós pénzek visszatartása nyílt zsarolás.

Ráadásul Brüsszel módosítaná az uniós költségvetést, s ennek következtében kamatterhek sújtanák Magyarországot, miközben egy forintot se kap.

Hozzátette: azt sem lehet tudni, hogy mi lett az eddigi uniós támogatással, miért kell a migrációs paktummal és a brüsszeli bürokráciával kapcsolatos kiadásokat növelni; mindezt úgy, hogy Magyarország mindig is konstruktívan állt az unióhoz.

- jegyezte meg Zsigmond Barna Pál.