A kidőlt fák sírokat törnek szét a budapesti temetőkben, brutális állapotok alakultak ki - fotók

Új, Köztemető, temető, 2023.10.19., Budapest,
Vágólapra másolva!
Elképesztő állapotok uralkodnak a budapesti temetőkben: a kiszáradt fák egymás után dőlnek rá a sírokra, milliós károkat okozva ezzel. Az emberek nem szívesen mennek ki a sírkertekbe az életveszélyes állapotok miatt. A probléma egyre súlyosabb, a főváros mégsem hajlandó lépni az ügyben: a Gyurcsány-fióka Mártha Imre  által vezetett közműholding továbbra is tétlen. 
Vágólapra másolva!

A Metropol stábja bejárta a fővárosi fenntartású temetőket, aminek során arra lettek figyelmesek, hogy jó néhány kiszáradt fa van talpon a sírok között.

Rossz állapotban vannak a temetők

Az évek alatt nem gondozott borostyán több helyen is megfojtotta a fákat. De több helyen láttak sírokra dőlt fákat, farönköket, illetve összetört sírokat, ahonnan már elvitték a fatörzset.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Metropol több helyen talált vastag, sírokra esett ágakat is, és olyan részeket, ahol a kidőlt fa sírokat zúzott szét. A fákat már összevágták és elvitték, de az egymás mellett lévő összezúzott sírok és a közeli frissen vágott tuskó még elárulta, hogy mi történt ott.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem akarják a felelősséget vállalni

A lap kiemeli, hogy a temető egy különleges jogi státuszú terület. Lényegében közterület, de külön törvény vonatkozik rá. Ez úgy definiálja, hogy „zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál". A törvény ugyan azt is előírja, hogy a temető fenntartója a közcélú zöldfelületeket karbantartsa, szükség szerint felújítsa, illetve gondozza, azonban a Közművek üzletszabályzatának van egy érdekes része. A síremlékekben, sírjelekben bekövetkezett bármiféle kárért (pl. természeti csapás, havária, harmadik személy által okozott bármilyen káresemény) – a temető alkalmazottai általi károkozást kivéve – a Budapesti Közművek felelősséget nem vállal."

A kidőlt fa gallydarabkái és a faforgács még a sírokon volt (Csepeli temető) Forrás: Metropol

A leszakadó ágak és a kidőlt fák miatt a Temetkezési Divízió egyik munkatársa olyan nyilatkozatot hozott nyilvánosságra, miszerint a temetőkben élet- és balesetveszélyes a kialakult helyzet. A Népszava azóta kiderítette, hogy a kertészeti munkák ellátásáért felelős cég kamudokumentumokkal igazolhatta a munkavégzését, ezért nem haladt a temetőgondozás. Egy neve elhallgatását kérő temetői dolgozó pedig arról számolt be, hogy

a Budapesti Temetkezési Intézet igyekszik letolni magáról a felelősséget a kidőlt fák okozta milliós károk kapcsán.

Szombathy Dénes Gyula, a pesterzsébeti körzet fideszes önkormányzati képviselője is elképedve tapasztalta nemrégiben, hogy az édesapja sírját is feldöntötte egy fa.

Hatalmas a káosz

A Magyar Nemzet közben arról ír, hogy akkora káosz alakult ki a fővárosi temetőkben, hogy az FKF munkatársai is segítenek a sírkertek rendben tartásában, pedig ez nem lenne dolguk. A lap az FKF sajtóosztályához fordult a kérdéseivel, de végül pedig a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-től kaptak válaszokat. A cég hárította a felelősséget.