Orbán Viktor ismét felmosta a padlót a baloldali képviselőkkel

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2022. június 27. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b). MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Vendégmunkásokat csak szigorú szabályok mellett lehet alkalmazni Magyarországon, az első szabály az, hogy csak azokra az álláshelyekre lehet behozni vendégmunkásokat, amelyeket a magyarok nem tudnak betölteni - minderről Orbán Viktor kormányfő beszélt az azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben. Magyarországon ma annyi magyar ember dolgozik, mint korábban még sohasem – tette hozzá. A kormányfő arról is beszélt, terrortámadás történt Izrael ellen, és joga van az önvédelemhez. Mi azt szeretnénk elérni, hogy ez a konfliktus ne váljon államok közötti konfliktussá, mert jelenleg egy terrorszerevet és egy állam áll hadban egymással - hangsúlyozta a kormányfő.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő Kálmán Olgának (Gyurcsány-párt) azt válaszolta az azonnali kérdések órájában, hogy a kormány hamarosan beterjeszti az új idegenrendészeti törvényt, és a Magyarországon való tartózkodás összes jogcímét áttekintik. Vendégmunkásokat csak a legszigorúbb szabályok alapján lehet behozni, tehát csak azokra az álláshelyekre lehet behozni, ahol nincs magyar munkaerő - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy próbáltam követni az okfejtésének logikáját. Cseh Tamás egyik dala illik ide, amikor összekeverednek a fejében féldecis kormányzatok. 600 ezer ember vesztette el a munkahelyét a Gyurcsány-kormány idején, ráadásul az Önök főpolgármestere alkalmazott most 13 vendégmunkás buszsofőrt, oda interpelláljon - zárta a kormányfő.

Orbán Viktor: A munkahelyek a magyarokat illetik meg, és Magyarország a magyaroké Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktor: A kárpátaljai magyaroknak is az az érdekük, hogy tűzszünet és béke legyen

Orbán Viktor Bedő Dávidnak (Momentum) azt válaszolta, a magyar kormány folyamatosan követi a kárpátaljai magyarok részvételét a háborúban. Együttérzünk a halottak családtagjaival - tette hozzá. Mi nem beszélünk erről a konfliktusról, hanem megéljük azt, mert magyarok is meghalnak benne. A kárpátaljai magyaroknak is az az érdeke, hogy tűzszünet és béke legyen - mondta. Amely politika nem a tűzszünetet célozza, az a háború folytatását jelenti.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország minden lehetséges fórumon a tűzszünet és a béke pártján van.

Új stratégia kell a tűzszünethez és a békéhez - zárta a kormányfő.

Orbán Viktor Lukács László Györgynek (Jobbik) azt válaszolta, Magyarország a magyaroké, és a munkahelyek a magyarokat illetik meg.

Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van - tette hozzá. A kormányfő arról is beszélt, hogy az 500 ezer vendégmunkásról szóló javaslat a Jobbik javaslata. Ezt mi ellenezzük - mondta. A magyaroknak nem kell együtt élniük a vendégmunkásokkal, mert csak korlátozott ideig maradhatnak az országban - tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új idegenrendészeti törvény.

Soroksárra nem tervez semmilyen beruházást a kormány

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta, a kormány nem foglalkozik üzleti ügyekkel, így a konkrét beruházásokkal az illetékes tárca foglalkozik.

Soroksárra nem tervez semmilyen beruházást a kormány

- tette hozzá. Franciaországgal fut versenyt Magyarország egy kínai autógyárért - mondta. Magyarország 2010 előtt kelet-nyugat megosztottságtól szenvedett, mostanra ezt sikerült megszüntetni. Ha minden tervünket meg tudjuk valósítani, akkor a kelet fel tud zárkózni. A cél, hogy a déli irányba helyezzük a beruházásokat, mert egy észak-dél megosztottság alakult ki az országban - vélte a kormányfő. A nagyberuházások az ország nemzetgazdasági méretét erősítik meg - mondta Orbán Viktor Tordainak, és azt is közölte, hogy bízik benne, hogy olyan főpolgármestere lesz Budapestnek, amely a soroksáriak érdekeit is képviseli.

"Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, joga van az önvédelemhez" Forrás: Anadolu via Getty Images/Mostafa Alkharouf

Orbán Viktor: Egy terrorszervezet támadta meg Izraelt

Orbán Viktor Toroczkai Lászlónak (Mi Hazánk) azt válaszolta, Magyarország semmilyen álláspontjával nem maradt egyedül, így az ENSZ-ben több nagy országgal együtt szavaztunk a közel-keleti válság ügyében. A kormányfő közölte, terrortámadás történt egy ország (Izrael) ellen, és joga van az önvédelemhez. Mindezt úgy kell tennie, hogy a lehető legkisebb kár történjen emberéletben. A terrornak nincs helye, és nem megoldás. Mi azt szeretnénk elérni, hogy ez a konfliktus ne váljon államok közötti konfliktussá, mert jelenleg egy terrorszerevet és egy állam áll hadban egymással.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden civil élet erőszakkal való elvétele elfogadhatatlan.

- tette hozzá. Ha az Önök javaslatát elfogadjuk, akkor súlyos veszélybe kerültek volna a magyar túszok, a külpolitika nehéz terület, csak akkor merészkedjenek oda, ha értik azt - zárta a kormányfő.

Több ezer állást sikerült megmenteni

Orbán Viktor Csárdi Antalnak (LMP) azt válaszolta, a magyar kormány teremtett magának egy lehetőséget arra, hogy bizonyos gyárak tudják folytatni a termelésüket a szabályok időleges felfüggesztése miatt.

Jó, ha van egy ilyen lehetőség a kormány kezében - tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, az Önök sürgetésére és megnyugtatására Gulyás Gergely kiadott egy rendeletet, hogy az előbb említett rendeletet nem lehet az akkugyárakra alkalmazni.