Szijjártó Péter: A Szövetség az ellenszél dacára is jól szerepelt a szlovákiai választáson

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ománi Maszkatban az Európai Unió és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) közös tanácsülésén (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ománi Maszkatban az Európai Unió és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) közös tanácsülésén (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)
Vágólapra másolva!
A Szövetség az "elképesztő ellenszél" ellenére is jól szerepelt a szlovákiai választáson, s az elmúlt másfél évtized legjobb eredményét érte el - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján először is gratulált a pártnak az "elképesztő ellenszél" ellenére elért választási eredményéhez, amely szavai szerint világossá tette, hogy melyik helyi politikai erő jelenti a valódi magyar képviseletet Szlovákiában.

"A 4,4 százalék és a másik két párt által elért összesen 0,3 százalék összehasonlítása szerintem világos választ adott erre a mesterségesen egyesek által fenntartott kérdésre" - mondta.

Illetve külön gratulált Forró Krisztiánnak a nagyszámú preferenciaszavazathoz, amely szintén tanúsítja, hogy a felvidéki magyar választók támogatták a pártvezetés elképzeléseit.

Majd arra is kitért, hogy néhány közvélemény-kutató cég megbukott a vizsgán. "Az, hogy szándékosan publikáltak-e jóval alacsonyabb várható eredményeket a Szövetség számára, mint ami a valóság lett, vagy szakmailag ennyire képesek, ezt nem tudjuk, de nem is a mi dolgunk" - húzta alá.

Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta: "számítunk a Szövetséggel való közös munkára a magyar-szlovák együttműködés fejlesztése során, és számítunk a Szövetséggel való együttműködésre akkor is, amikor a felvidéki magyarság helyzetének javításához szükséges javaslatokat megfogalmazzuk".

Majd kiemelte, hogy a kormány összekötő kapocsként, erőforrásként tekint a felvidéki magyarságra a két ország közötti kapcsolatok tekintetében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: Origo

A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy a választási eredmény értékelése a Szövetség decemberi kongresszusára vár.

Rámutatott, hogy minden egyes párt célja a győzelem vagy a bekerülés a parlamentbe, márpedig ez sajnos kétségtelenül nem sikerült.

- jelentette ki.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott többek között Robert Fico szlovák kormányfővel, Juraj Blanár külügyminiszterrel, Denisa Sakova gazdasági miniszterrel, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős miniszterrel is.