Rég nem volt ilyen erős a magyar forint

forint, euro, euró, valutaárfolyam, devizaárfolyam
Vágólapra másolva!
Négy hónapja volt ilyen erős a forint, a meglepően jó külkereskedelmi adat volt hatással a forint erősödésére.
Vágólapra másolva!

Az euróval szemben a 378-as szintet is áttörte szerda reggelre a forint,

legutóbb július végén volt ilyen jó formában a hazai fizetőeszköz.

Három és fél havi csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, ehhez egy kisebb erősödés is elegendő volt szerda reggel a napok óta jó formában lévő magyar fizetőeszköztől. A keresztárfolyam kilenc órára letörte a 378-as szintet, jelenleg 377,8 forinton jegyzik a közös európai pénzt – írta a Világgazdaság.

Erősödött a forint. Fotó: Szabó Balázs [origo]

A dollárral szemben 0,1 százalékkal gyengült a, a devizapár kurzusa 354 -nél jár jelenleg. A KBC Equitas kommentárja szerint a ma reggeli, éves alapon 7,3 százalékos csökkenésről árulkodó szeptemberi kiskereskedelmi adat nem váltott ki jelentős elmozdulásokat a forint árfolyamában. A dollár elkezdett erősödni valamelyest, így ez akár némi akadályt képezhet a forinterősödés előtt is.

A meglepően jó külkereskedelmi adat azonban hatással volt a forint erősödésére. Ám ez az adat is elsősorban arra elegendő, hogy megtartsa a forint a jelenlegi erejét. A piac továbbra is bizonytalan, tehát egy-egy rosszabb hírre hektikusan alakulhat az árfolyam. Minden esetre az bíztató, hogy a jegybank kamatcsökkentési „mozdulatai" nem gyengítették a forintot, ami azt mutatja, hogy

van szufla a hazai valutában.

Ráadásul a felértékelődése mögött az elmúlt néhány hétben a hazai makrokockázatok érdemi csökkenése nem volt megfigyelhető. Az egyensúly javulásáról (inflációcsökkenés, fizetési mérleg javulása) nem érkeztek új információk, ahogyan a költségvetés helyzetével és az EU-s forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság sem mérséklődött – hívta fel a figyelmet a Világgazdaságban megjelent írásában Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési osztályának vezetője. Szerinte a 380-as EUR/HUF szint alatt a kockázatokat erősen aszimmetrikusak: bármilyen negatív információ vagy globális piaci fordulat könnyen forintgyengülést hozhat.