Gálffi Lászlót leszúrták a színpadon, súlyosan megsérült, kórházba kellett vinni

Gálffi László színész
Gálffi László színész
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben a magyar és a külföldi színházakban több olyan baleset volt, ami súlyos sérülésekkel végződött. A színházban több olyan körülmény van, ami alkalmassá teszi, hogy baleset történjen, még a legnagyobb körültekintés ellenére is. Mindez a Nemzeti Színház pénteki balesete miatt is egyre többször szóba kerül. Volt, aki korábban hatalmasat zuhant, volt, aki beesett a közönség közé, mások kezüket törték, vagy véletlenül leszúrták őket egy rossz tőr miatt. 
Vágólapra másolva!

Az 1980-as évek második felében Gálffi László, Kossuth-díjas színész, a II. Richárd előadása alatt súlyosan megsérült a Vígszínházban. A baleset úgy történt, hogy Horváth László színész véletlenül tüdőn szúrta a Gálffit egy meghibásodott rugós tőrrel. Akkor állítólag azt mondták, hogy elmulasztották a kés szokásos tisztítását, és emiatt következett be a baleset. Gálffi a címszerepet játszotta, Horváth László feladata volt, hogy leszúrja a gyenge királyt, azonban a tőr - ahogy kelléktőröknél kell - nem húzódott vissza és belefúrodott Gálffiba. A színész súlyosan megsérült, kórházba kellett vinni, és egy jó darab nem tudott játszani.

Gálffi László Kossuth-díjas színész Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szintén a Vígszínházban Méhes László fejére esett egy vasrúd, szintén a nyolcvanas években. Ő is súlyosan megsérült.

1996-ban Cserna Antal szenvedett balesetet, amikor A padlás című előadáson a Vígszínházban a kötélpályáról a nézőtér fölött kellett becsúszni a színpadra. A színész két méter zuhant, mert mint mondta, nem volt fékberendezés a szerkezeten. Elromlott ugyanis. A színész fejjel lefelé hatalmasat csapódott a színpadba. Közel háromnegyedig évig nem tudott játszani Cserna Antal, olyan súlyosan megsérült.

Két-három óráig nem volt eszméleténél. A súlyos zuhanás következtében súlyos gerinc- és koponya- sérülést, valamint agyrázkódást szenvedett.

Hosszú hetekig kórházi ápolásra szorult, olyan súlyosak lettek a sérülései, hogy hónapokig alig tudott járni is.

Dolhai Attila középen díjat vesz át - a baleset egyébként még a régi, tehát Kerényi Miklós Gábor-féle Operettszínházban történt Forrás: Juhász Éva

2006 tavaszán a Budapesti Operettszínház egyik próbáján Dolhai Attila és Vágó Bernadett szenvedett súlyos balesetet. A Rudolf című musical főszereplői a próbán leestek egy díszletről, amikor egy híd idő előtt szétnyílt. Az Operettszínház sajtóosztálya akkor azt közölte, hogy mindkét színész a hátára esett, Dolhai közepes, míg Vágó súlyosabb sérüléseket szenvedett. Vágó Bernadettre egy több hónapos kimaradásra kényszerült az esés miatt. Azt érdemes megjegyezni, hogy a darab próbái sem voltak problémamentesek, mert a társulat még beteg is lett.

- mondta a színésznő a sajtónak nyilatkozva az esetet követően.

És ha zenés darab: a Vígszínházban, nagyjából tíz évvel ezelőtt, az Eszenyi Enikő rendezte Hegedűs a háztetőn című musicalben Venczel Vera sérült meg súlyosan, két helyen eltörött a csípőcsontja.

Blaskó Péter Kossuth-díjas színész fotó: Talán Csaba

Blaskó Péter, a Nemzet Művésze 2005-ben szenvedett balesetet, amikor a Jordán Tamás vezette Nemzeti Színház számítógép által vezérelt mobil színpada valamiért elromlott, becsípte a kezét és eltörte három ujját.

Megsérült előadás közben Alföldi Róbert is, 2009-ben, a Bárka Színházban, a Koldusopera előadása közben. Egy akasztásos jelenetben elromlott az őt tartó heveder. Alföldit kórházba kellett szállítani.

Néhány évvel ezelőtt pedig Bereczki Zoltán sérült meg súlyosan A lepkegyűjtő előadása közben a Centrál Színházban, az előadást természetesen abba kellett hagyni.

És ha még visszamegyünk az időben: az 1980-as években Peremartoni Krisztina a Sík Ferenc által rendezett Rómeo és Júlia előadásában Júlia szerepében az erkélyről zuhant le. A Nemzeti Színházban a főpróbán esett három métert, és eltört a karja, de az előadást így játszotta végig.

De volt súlyos sérülés külföldön is. Az egyik legnagyobb német színpadi színész, a nagyközönség által Wim Wenders halhatatlan remekművéből, a Berlin felett az ég című filmből ismerheti, vagy A bukás című közönségfilmből, itt Hitlert játszotta. A valaha élt egyik legnagyobb színházrendező, Peter Stein színháztörténeti, 21 órás órás előadásában ő volt a címszereplő, de egy rosszul rögzített létráról leesett, egészen a zenekari árokig zuhant. Hónapokig nem tudott játszani. Mindez 2000 tavaszán történt.

A "Faust" német társulata egyébként a baleset után hallgatott, semmilyen közleményt nem adtak ki. A hír csak napokkal később szivárgott ki.

Igaz, sokáig nem is lehetett titkolni, mert a hannoveri világkiállításon már egy fiatal színész játszott helyette.

2022 nyarán A walkür című Wagner-opera bayreuthi premierjén szenvedett balesetet a világ legnagyobb baritonjaként ismert Tomasz Konieczny. A második felvonásban összeroskadt egy fotel az istenek urát, Wotant alakító énekes, Tomasz Konieczny alatt, aki a földre zuhant a magsból, és úgy megsérült, hogy a második felvonást még befejezte, a harmadikat azonban már nem tudta vállalni, így az előadás maradék részében egy ismeretlen énekes helyettesítette a világsztárt.