Szijjártó Péter: Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet

Vágólapra másolva!
Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet, a német autóipari vállalat fontos szerepet töltött be abban, hogy hazánk gazdasága az utóbbi évek válságaiból rendre megerősödve tudott kikerülni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnökének a vállalat győri tevékenységének fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként, továbbá a gazdaság és a felsőoktatás kapcsolatának elmélyítésében és a magyar-német gazdasági viszony erősítésében betöltött szerepe miatt is méltatta Alfons Dintnert.

Kiemelte, hogy

az autógyártó nélkülözhetetlen szereplője volt a hazai gazdaság sikereinek, annak, hogy minden krízisből megerősödve tudott kikerülni az ország az elmúlt időszakban.

Aláhúzta: a most zajló nagyberuházások és a körülöttük "kialakult vagy szított hangulattal kapcsolatban is" fontos tanulság, hogy mit gondoltak a győriek annak idején az Audi gyárépítéséről.

- mondta.

Kitért arra is, hogy a Győrben elektromos motorok gyártásába kezdő vállalat ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy Magyarország a modern autóipari forradalom nyertesei közé tartozzon.
Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az Audi tevékenysége fontos volt abból a szempontból is, hogy ma hazánk exportteljesítménye a 34. a világranglistán, és sorra dőltek meg a beruházási csúcsok is minden nehézség ellenére.

Hangsúlyozta, hogy az autógyártó szerepe emellett a fenntartható növekedésben is jelentős, mivel ma Magyarország a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan képesek a gazdasági teljesítményük növelésére.

- mutatott rá.

Szavai szerint a cég a magyar gazdaság dimenzióváltásában is fontos szerepet játszik. A kormány először is arra koncentrál, hogy széles körű, termelésre alapuló ipari-gazdasági környezet jöjjön létre, amire építve a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatási és kutatási funkciók is meg tudnak jelenni - tudatta. Ennek kapcsán pedig közölte, hogy az Audi is erősíteni kezdte a szolgáltatási, illetve a kutatás-fejlesztési funkciókat a termelés bővítése után.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy

2022 minden válság és akadály ellenére hazánk legsikeresebb éve volt gazdaságilag, és ehhez az kellett, hogy néhány vállalat a valaha volt legjobb teljesítményét nyújtsa.

Erre példaként hozta fel az Audit, amely rekordszámú autót gyártott Győrben, s ezzel komoly része volt a gazdasági eredményekben.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaságnak az autóipar jelenti a gerincoszlopát, és a szektor termelési értéke tavaly elérte a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt.

Végül aláhúzta, hogy

az Audi gyára nélkül Győr nem lehetne "a legszebb és legmodernebb reményekkel bíró város ma Magyarországon",

ráadásul itt a felsőoktatási struktúraváltás sikerének igazi bizonyítéka látható, ugyanis az autógyártó és az egyetem együttműködése bemutatta, hogy merre van a gazdaság fejlődésének iránya.