Meghamisíthatták Karácsonyék a pénzgyűjtésről szóló jegyzőkönyveket

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. november 30. Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Két MSZP-s munkatárs is részt vett a Karácsony-féle 99 Mozgalom egyik adománygyűjtő ládájának felbontásában, a pénzszámolásában és jegyzőkönyvezésében. Az erről szóló hitelesítő dokumentumot alá is írták. A probléma ezzel azonban az, hogy további kilenc adománygyűjtő hitelesítő jegyzőkönyvén is szerepel a nevük és az aláírásuk, azt viszont nem ők írták alá. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Karácsony Gergely miniszterelnöki indulását támogató pénzgyűjtés még azt követően is folyhatott, hogy Karácsony már visszalépett a jelöltségtől - számol be minderről az ATV.
Vágólapra másolva!

Az OTP szeptemberben ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti támogatására létrejött 99 Mozgalom pénzügyei miatt. A mozgalom bankszámlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta a 2022-es parlamenti választás kampányában. Az OTP belső vizsgálata arra jutott, hogy az adományok alapvetően külföldön élő magyar személyektől érkeztek, és az adománygyűjtő ládákban elhelyezett bankjegyek többsége új és gyűrődésmentes volt, több esetben egymás utáni sorszámúak.

Egyre nagyobb bajban van Karácsony Forrás: MTI/Soós Lajos

Az Index a napokban arról írt, hogy az ügyben nyomozó NAV munkatársai Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának irodájában olyan dokumentumokat foglaltak le, melyeket az adományládák felbontásakor készítettetek a jegyzőkönyvek hitelesítői.

Az első láda felbontásakor közreműködött két MSZP-s munkatárs, akik alá is írták a hitelesítő dokumentumokat.

A nyomozás során viszont kiderült, hogy a nevük és az aláírásaik további kilenc jegyzőkönyvön is szerepel.

Megkeresésére az MSZP közölte, hogy munkatársaikat ezzel kapcsolatban tanúként hallgatta meg a NAV, ahol elmondták:

A munkatársak a vallomásukkal tehát megerősítették az okirat-hamisítás gyanúját, a személyazonosságukkal történt visszaélés így a nyomozás részévé vált, ezért külön nem tettek feljelentést, tudta meg az ATV.

A 2021 őszén rendezett ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját a DK-s Dobrev Klára nyerte meg, ám a második forduló előtt a második helyezett Karácsony Gergely október 8-án visszalépett a harmadik helyen végzett Márki-Zay Péter javára.

A fenti időszak azért érdekes a jelenlegi nyomozás szempontjából, mert szocialista forrásból kiderült, hogy a hamis MSZP-munkatárs aláírásokkal ellátott kilenc jegyzőkönyv dátumozásából az olvasható ki, hogy

az adománygyűjtés azt követően is folyhatott, hogy Karácsony már nem szerepelt Orbán Viktor lehetséges kihívójaként.

A főpolgármester szeptember végén az üggyel kapcsolatban kijelentette:

"Két dolgot biztosan tudok mondani, ez az adománygyűjtés teljes mértékben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt, és az is biztos, hogy egyetlen egy forint közpénz nem volt ebben az adománygyűjtésben."

Ez láthatóan nem igaz.