Továbbra is az autósokat üldözik Karácsonyék Budapesten - fotók

KARÁCSONY Gergely A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése
Budapest, 2022. április 13. Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A nyáriasan enyhe ősz megviselte a Fogarasi úti felüljáró nemrég felújított burkolatát, az úttesten egyre mélyülő kátyú jelzi a tél közeledtét - írja a Metropol. A lap szerint az aszfaltborítás egy-egy foltozás után legfeljebb heteket-hónapokat bír csak ki nagyobb hiba nélkül. Budapest elátkozott helyeként tartják számon az autósok a Fogarasi úti felüljárót, röviden a Fogarasit. Igazi pénznyelő ez, amin megint feltűnt a hírhedt fantomkátyú - teszik hozzá.
Vágólapra másolva!

A Metropol összefoglalója szerint a kátyú, ami évekkel ezelőtt egyszer már gödörré szélesedett, megszokott, visszatérő eleme a hídnak. A környékbeliek csak fantomkátyúként beszélnek róla.

Először egy kényelmetlen mélyedésként indul, ami aztán gyorsan növekedni kezd, aztán mélyül is, végül pedig klasszikus tankcsapdává válik, nyílt sebbé, ahol végül csak a legrutinosabb terepralisok jutnak át. Már, ha átjutnak egyáltalán - szögezik le.

Ráolvasással "gyógyítják" a kátyút

Budapest leghíresebb kátyújánál kedden tett látogatást a Metropol. Megnézték, milyen állapotok uralkodnak a hídon, és szerintük az örökké visszatérő autós csapda most az "első stádiumban" jár, a rajta áthaladó kocsit balra kissé megbillenti, de végzetes sérülést még nem okoz.

Így nézett ki idén márciusban Pest egyik leghíresebb kátyúja. Aztán "megcsinálták", de most napok múlva megint ilyen lesz Forrás: Origo

A mélyedésnek már évekre visszatérő, szinte történelminek mondható múltja van, és ha így marad, lesz még bőven jövője is. Pedig időleges megoldásokban már korábban sem volt hiány az elmúlt években:

Úgy látszik, ennek a kátyúnak a betömése meghaladja a mai budapesti városvezetés képességeit.

Szörnyű állapotok a Fogarasi úton Forrás: Metropol

Nem sokáig bírta

A portál szerint az, hogy a budapesti utak kátyúsak, már megszokott. Az viszont különös, hogy a 2022 nyarán, két szakaszban új burkolatot kapott felüljáró aszfaltcsíkja ilyen hamar adja meg magát, a szélsőségesnek semmiképpen sem mondható időjárásnak.

Lyukká bővül a repedés a nemrég felújított(!) felüljárón Forrás: Metropol

Már idén márciusban, az enyhe tél vége felé járva láthatóak voltak a repedések, gödrök, lyukak, amit aztán javítani is kénytelen volt a fenntartásért felelős Fővárosi Önkormányzat. Azaz, a burkolat csupán bő fél évet bírt ki rendbe hozása után.

Mégis, akkor mire jó?

Legutóbb néhány hete volt a híd egy szakaszán forgalmi lezárás, az autókat, buszokat hosszú métereken át egy sávba terelték, pont abba, ahol most megjelent a híd visszatérő fantomja. Elképzelhető, hogy a megnövekedett forgalom fogott ki az aszfaltcsíkon - írja a Metropol. De akkor mégis mire tervezték, ha nem arra, hogy járművek dübörögjenek át rajta?

Kérdéseikkel megkeresték a Fővárosi Önkormányzatot, de választ ezidáig nem kaptak.