Mélyen hallgat Karácsony Gergely a mikroadomány-botrányról, minden másról szívesen posztol

Karácsony Gergely, havazás, közlekedési káosz
Vágólapra másolva!
Huszonöt nap telt el azóta, hogy Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában házkutatást tartott a NAV. Bár a hatóság bűncselekményre utaló dokumentumokat foglalt le Tordai Csabánál, a főpolgármesternek ez a jelek szerint nem ügy: Karácsony azóta 84 Facebook-posztot tett közzé, a legfontosabb munkatársát érintő botrányra azonban nem reagált. A közösségi médiában igencsak aktív főpolgármester hallgatása azért is különös, mert éppen az általa alapított 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtése miatt vizsgálódik a hatóság - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában november 9-én tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoz a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom pénzügyei miatt.

Karácsony a házkutatás óta, vagyis november 10. és december harmadikának délutánja között 84 Facebook-posztot tett közzé politikusi oldalán, mégpedig a legváltozatosabb témákban.

A főpolgármester által megosztott tartalmak legtöbbje Budapest 150. születésnapjáról szólt, ugyanis másfél évszázada, 1873. november 17-én egyesítették Budát, Pestet és Óbudát. Ezenkívül a szóban forgó időszakban Karácsony számos hazai és külföldi eseményről is kifejtette álláspontját.

Vigyázzatok magatokra a csúszós utakon! – írta a főpolgármester, amikor havazni kezdett a fővárosban. Emlékezetes, hogy miközben a hó miatt megbénult a közlekedés a fővárosban, Karácsony a hóesésben fotózta magát. De posztolt arról, hogy díjat adott a magyarokat korábban lebunkózó, leadócsalózó Geszti Péternek. De arról is fontosnak tartott posztolni, hogy egyik helyettesével, Tüttő Katával egy tévéstúdió sminkszobájában ülnek. A nagy hír az volt, hogy egymás után nyilatkoznak az adásban.

Megemlékezett továbbá például Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és diplomata haláláról, születésnapján köszöntötte Kulka Jánost, posztumusz díszpolgári címet adományozott Vágó Istvánnak, propagandavideóban mutatta be egy körforgalom építését; Tordai Csaba ügyének azonban nem szentelt külön bejegyzést.

Pedig a jogi főtanácsadó Karácsony csapatának legfontosabb tagja:

amellett, hogy régi barátság köti őt a főpolgármesterhez, Tordai néz át minden egyes papírt, amely Karácsony asztalára kerül aláírásra.-

A Városháza működését ismerő források szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint amilyen például a fővárosi parkolás átalakítása – írta róla korábban a külföldről finanszírozott, liberális Direkt 36 nevű portál.

Tordai Csaba alakította ki a Városháza struktúráját, és a saját embereit helyezte a kulcspozíciókba; így a Fővárosi Önkormányzat legnagyobb hatalmú emberének nevezi őt a portál, egyszersmind olyasvalakinek, akinek a neve nem szerepel hivatalosan a főváros honlapján.

Éppen ezért is furcsa, hogy a számos marginális eseménnyel foglalkozó Karácsony Gergely hallgat, miközben legfontosabb embere főszereplővé lép elő az utóbbi időszak egyik legnagyobb politikai botránya miatt indult büntetőeljárásban.

A mikroadományos ügy azután vette kezdetét, hogy a 2022. évi magyarországi országgyűlési választás külföldi befolyásolásáról szóló titkosszolgálati jelentés szerint a főpolgármester párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be készpénzben a Karácsony által létrehozott 99 Mozgalom számlájára.

A nagyobb részt euróban és angol fontban érkezett összeget Karácsonyék állítása szerint kis összegekben és adományládákban gyűjtötték össze magánemberektől, vagyis mikroadományokról volt szó.

Ebben azonban mások mellett a mozgalom számlavezető bankja, az OTP is kételkedett, amely feljelentést is tett. A pénzintézet rögzítette, hogy a befizetett bankjegyek nem egy esetben újak, gyűrődésmentes voltak, összetapadtak, sorszámuk követte egymást, ráadásul bele sem férhettek a gyűjtőládikákba.

A NAV így jutott el Tordai Csaba irodájához, ahol iratokat foglaltak le. Mint kiderült, az adománygyűjtő ládák tíz jegyzőkönyvéből kilencet meghamisíthattak.

A hatóság kiszállt Perjés Gábor otthonához is, az ügyben pedig már több tanút is kihallgattak.