Borzalmas állapotok uralkodnak a Városliget mellett - videó

Vágólapra másolva!
Átvették az uralmat Rákosrendezőn a hajléktalanok, akik bádogvárost alakítottak ki maguknak a Városligettől mindössze pár száz méterre.
Vágólapra másolva!

Az egykori pályaudvar melletti több kilométeres sávban egymást érik a veszélyes hulladékokból, falemezekből összetákolt kalyibák, több százan, de akár ezren is élnek itt hosszú ideje, mondhatni Budapest közepén. Fojtogató füst terjeng az elhagyatott terület felett: a kunyhók lakói az erdőből összehordott fákkal, de legtöbbször szeméttel tüzelnek.

A füstöt vékony csöveken vezetik ki a kalyibákból, az a csoda, hogy Rákosrendezőn eddig még nem ütött ki nagyobb tűz. A kalyibák közvetlen környezetében halomra áll a szemét, gyakran a kunyhók ajtajától indul a szemétáradat. Egyértelmű, hogy a bádogváros lakói is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy egykor szebb napokat látott pályaudvar illegális szemétteleppé változott - írta a Metropol.

Forrás: Metropol

Annyira a magukénak érzik a területet, hogy az idegeneket harci kutyákkal igyekeznek távol tartani. A Metropol munkatársait az egyik ott élő férfi például arra figyelmeztette, hogy ha a pár méterrel arrébb lévő kutyája esetleg elszakítja a pórázát, akkor minden bizonnyal átharapná a torkunkat. A pitbull kinézetű kutyák őrjöngő ugatását már messziről hallani, így nem akad épeszű ember, aki erre a területre betenné a lábát.

Több száz illegális ember élhet a területen

Az elhagyatott pályaudvaron több száz illegalitásba vonult ember is élhet. Egyikőjük például a Metropolnak azt mondta, hogy Ózdról költözött fel a Városliget mellé, az ő elmondása szerint büntetett előéletű, ezért döntött emellett az életforma mellett.

Ezt a Városligettől pár száz méterre fekvő nyomortelepet Indiában és Mexikóban is megirigyelhetnék. A rákosrendezői bádogváros vegyes képet mutat: van, aki üvegajtós lakókocsiban él, és van olyan, akinek csak egy összetákolt sátor jutott. Sokan lakattal zárják a kalyibájukat, de olyan tákolmányt is találtak a Metropol munkatársai, melynek bejáratát egy közönséges nejlon takarta.

Forrás: Metropol

Rákosrendezőn a dzsungel törvényei uralkodnak: az itt élők elmondása szerint gyakoriak a lopások, a zsarolás és egymás megfélemlítése. Volt, aki arról számolt be, hogy egy rosszakarója baltával verte szét a kalyibáját, ezért Rákosrendező másik végébe kellett költöznie.