Az öröm gyertyája emlékeztethet arra, mik az igazán fontos dolgok az életünkben

Advent wreath with 3 burning candles, advent, harmadik advent,
Advent wreath with 3 burning candles
Vágólapra másolva!
Ezüstvasárnapon gyújtjuk meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját, amely az örömöt szimbolizálja, és amelynek talán érdemes lenne nagyobb jelentőséget tulajdonítanunk. Az öröm ugyanis nagyon fontos az életben, de mégis mikor és hol találhatjuk meg?
Vágólapra másolva!

Egyik nap munka után fáradtan sétáltam a villamosmegálló felé, amikor a szürke, hideg és esős időben a város zajában hirtelen felfigyeltem valamire. Egy hároméves forma kislány nevetgélve, örömétől kicsattanva ugrált egy pocsolyában, és énekelt. Anyukája kezét fogta, aki kedvesen kérte, hogy menjenek tovább. A kislány örömteli arcán boldogság volt, és láthatóan örült az esőnek, nem zavarta semmi. Örült az életnek, és jól érezte magát az anyukája mellett.

Ez a jelenet nagyon megfogott, mert miközben ez a kislány boldog volt, örömteli kacajával megtörte a város zaját és szürkeségét, belém hasított egy érzés. Ahogy ott álltam a megállóban, és néztem az embereket, eltűnődtem. Körülöttem mindenki leszegett vagy mogorva tekintettel, bosszankodva próbált átvergődni a tömegen, eljutni a megállóhoz, miközben küzdött az esernyőjébe belekapó széllel, vagy a csomagjaival.

Ráadásul többeket láthatóan zavart a kislány performansza, talán nem értették a viselkedését. Senki mást nem láttam mosolyogni, vagy nevetgélni, csak ezt a kislányt.

Ez elgondolkodtatott, és hirtelen csordultig telt a szívem hálával. Az jutott eszembe, hogy mi, felnőttek mennyit tanulhatunk a gyermeki örömből, amely emlékeztethet minket arra, mik az igazán értékes pillanatok az életünkben.

Fejem az égnek szegezve vettem egy mély levegőt, és közben széles vigyorral mosolyogtam, miközben erre a kislányra gondoltam. Egyből máshol éreztem magam, a gondolataim messzire vittek. Vissza a gyermekkoromba, sok-sok emléket felidézve.

Néha érdemes más perspektívából nézni a dolgokat. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Akkor, ott, a zuhogó esőben az esernyőm alatt hálát adtam Istennek, hogy mély lélegzetvétel után megtelik a tüdőm levegővel, és amely így érzetre szétrobbant a boldogságtól.

Jó érzés volt, hogy láthatom a város fényeit, hallhatom a zajokat.

Ez a kislány inspirált abban, hogy ezek a gondolatok megszülessenek.

Eltűnődtem, vajon miért örülnek az emberek kevesebbet, és miért nem látok több mosolygós, boldog embert? Hiába a sok munka, a sok teendő vagy gond, fontos a hála érzése, amely hozzásegíthet a boldogabb élethez. Ugyanis ahhoz, hogy örüljünk, nincs szükség nagy dolgokra.

A nevetgélős kislány az esőnek örült. Ugye milyen érdekes? – gondolhatnánk, hiszen az eső vizes, és általában bosszankodunk rajta. De inkább miért nem örülünk neki?

Ha szemüveget cserélünk, és más perspektíván keresztül szemléljük a körülöttünk lévő világot, megláthatjuk az élet apró örömeit, amelyek segíthetnek hálásnak lenni, ráadásul rádöbbenhetünk, mennyire szerencsések vagyunk. Ettől természetesen a napi gondok nem fognak egy csapásra eltűnni, de a hozzáállásunkkal, humorral és nevetéssel sokkal könnyebb lesz végig menni a megoldás felé vezető úton.

Az eső, az, hogy látunk, az, hogy együtt lehetünk a szeretteinkkel, hogy van munkánk, hogy egészségesek vagyunk, vagy éppen ránk süt a nap, csodás dolgok, amik miatt már önmagában csordultig telhet a szívünk hálával.

Az adventi időszak varázslatos, amikor azt érezhetjük, most bármi lehetséges. Forrás: Pixabay

Mindegy, hogy éppen mézeskalácsot sütünk a szeretteinkkel, vagy elmosolyodunk egy aranyos kislány nevetgélésén. Mindegy, hogy rácsodálkozunk arra, hogy hullik a hó. Mindig gondoljunk rá, mennyire csodálatos az életünk, és mennyi lehetőséget és örömöt tartogat a számunkra. Ne bosszankodjunk, hanem örüljünk, és higgyünk a jóban. Mert az élet valóban szép!

A Magyar Katolikus Lexikon az örömről azt írja, hogy

Ha képesek vagyunk felülemelkedni a problémákon, tulajdonképpen képesek vagyunk szemléletmódot váltani, és akkor olyan öröm köszönthet az életünkbe, amely megkönnyíti számunkra a mindennapokat. Mennyivel könnyebb és egyszerűbb minden, ha nevetünk, ha boldogok vagyunk?

De az öröm és a boldogság nem csak úgy lesznek a semmiből. Ezeket az érzéseket, tulajdonképpen pillanatnyi állapotokat mi magunk tudjuk megteremteni. Ha erre képesek vagyunk, akkor máris többet tettünk önmagunkért!

Érdemes észrevenni az apró dolgokat, amelyek ilyenkor képesek kibillenteni minket a megszokottból, és amelyek rádöbbentenek az élet valódi értékére.

Az öröm gyertyája rózsaszínű. Forrás: Pixabay

Most vasárnap miközben meggyújtjuk az öröm gyertyáját, gondoljunk II. János Pál pápa szavaira:

Ha így cselekszünk, sokkal több öröm költözhet be életünkbe.

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.