Óriási botrány az Örkény Színházban: törvénytelenül választották meg Mácsai Pál strómanját

HBO, Terápia, Mácsai Pál
Vágólapra másolva!
Mint azt megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés kétségbeesett gyorsasággal választotta meg az Örkény Színház következő igazgatóját, holott a jelenleginek, Mácsai Pálnak csak 2025-ben jár le a mandátuma. Az új igazgató, akit eddig Soros cégei tartottak el, valójában egy stróman, a színházat továbbra is Mácsai irányítja majd. Azért kellett ilyen gyorsan megválasztani, mert a dollárbaloldal attól fél, hogy elveszti a választást és akkor nem folytathatja Mácsai Pál igazgatóként. Csakhogy most kiderült: a nagy sietségben csak a törvényeket nem sikerült betartani: a stróman Gáspár Máténak még szakirányú végzettsége sincs. Gyurcsányékat ez nem érdekelte.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt megírtuk, Mácsai Pálnak csak 2025-ben jár le az igazgatói mandátuma. Az Örkény Színház fővárosi fenntartású színház, hogy kit neveznek ki, az a főváros politikai vezetésétől függ. Most Gyurcsányék irányítják a fővárost, a kirakatban tartott főpolgármester pedig a tehetetlen Karácsony Gergely.

A baloldal azonban attól fél, hogy júniusban elveszítik Budapestet. Ezért azt találták ki, hogy a még csak 62 éves igazgató helyére már most gyorsan megválasztják az utódot, Gáspár Mátét, aki így 2030-ig biztosan marad. A színházat persze a Művészeti Tanácsban kreált pozícióból továbbra is Mácsai vezeti majd.

Mácsai Pál Fotó: Mudra László - Origo

A tervbe azonban csúszott egy elég nagy hiba. Gáspár Máté ugyanis nem lehet színházigazgató, mert nincs meg a szakirányú végzettsége.

Az előadó-művészeti szervezet vezetőjének választására irányuló pályázati eljárásról és a munkakör betöltésének szabályairól szóló 155/2017. (VI. 15.) számú kormányrendelet szerint a színház vezetőjének szakirányú felsőfokú végzettsége kell hogy legyen, szakirányú felsőfokú végzettségnek pedig - idézzük a rendeletet -

minősül.

A stróman Forrás: Budapestbrand

A stróman Gáspár Máténak azonban úgy tudjuk, egyik sincs, magyar irodalom és francia szakon szerzett bölcsész diplomát, emellett a párizsi VIII. számú egyetemen végzett el két évet, szintén bölcsész szakon - utóbbi azonban nemcsak nem szakirányú, még felsőfokú végzettségnek sem számít.

A döntést tehát a jogszabályokkal teljesen ellentétesen hozták meg Gyurcsányék, és ehhez asszisztált a budapesti főjegyző.

Gáspár Máté kinevezését tehát azonnal vissza kellene vonni - de Gyurcsányt a törvények eddig sem érdekelték.