Felfüggesztette a jogállamot a lengyel baloldal

TUSK, Donald; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 15. Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke (b) és Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Jogtalan a lengyel köztévében zajló "tisztogatás" - erről beszélt ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány tanácsadója az M1 aktuális csatorna Híradójában pénteken délután.
Vágólapra másolva!

A lengyel jogi szabályozás egyértelmű, a lengyel köztévé vezetőinek gyors eltávolítását nem lehetett volna országgyűlési határozattal végrehajtani, magasabb szintű jogszabályt, törvényt kellett volna módosítani, ez így alkotmányellenes. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is alkotmányos válságról beszélt a történtek kapcsán - hangsúlyozta az alkotmányjogász. Hozzátette:

a lengyel köztévével történtek mutatják, hogy Donald Tusk új lengyel miniszterelnök magáévá tette a magyar baloldal 2022-es választások előtti terveit, melyek szerint győzelem esetén felfüggesztik a jogállamot, alkotmányosságot.

Donald Tusk az elemzők szerint az amerikai Demokrata Párt vezetőinek, Soros György nyílt társadalom alapítványainak és Brüsszelnek az érdekeit hajtja végre. Amikor pedig ezeket a Lengyelország szempontjából külső érdekeket a lengyel emberek érdekei elé helyezi, sérül a lengyel szuverenitás - fejtette ki a szakember. Ifjabb Lomnici Zoltán rámutatott arra is, hogy ami Lengyelországban történt, szembe megy azzal az európai szellemiséggel, amit Donald Tusk évekkel ezelőtt az Európai Tanács elnökeként hirdetett; továbbá bizonyítja, hogy a brüsszeli bürokraták nem veszik komolyan a jogot, a "politika szolgálólányává silányítják", politikai érdekeiknek rendelik alá.

- jegyezte meg ifjabb Lomnici Zoltán az M1 Híradójában.