Így kerülhetjük el a karácsonyi veszekedést

karácsony, bor, ünnep
holidays and celebration concept - happy friends having christmas dinner at home pouring non-alcoholic red wine
Vágólapra másolva!
Hogyan kerülhetjük el a karácsonyi veszekedést? Csehák Hajnalka pszichológus adott tippeket a készülődésre és magára az ünnepre is.
Vágólapra másolva!

Közismert jelenség a karácsonyi veszekedés. Csehák Hajnalka pszichológus szerint az indulatok elszabadulása megelőzhető - írja a Bors.

– magyarázta a pszichológus.

"Sajnos több családban is megszokottá válik, hogy a karácsonyi sürgés-forgáshoz hozzátartozik egy nagy veszekedés.

Közismert jelenség a karácsonyi veszekedés. Csehák Hajnalka pszichológus szerint az indulatok elszabadulása megelőzhető. A kép illusztráció! Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Ground Picture/Shutterstock. No use without permission./Ground Picture

Ez azonban megelőzhető! Ennek egyik módja, hogy előre megbeszéljük, hogy amíg nem készülünk el mindennel, nem fogyasztunk szeszes italt.

A munkafolyamatokat érdemes előre megtervezni, és a feladatokat célszerű megosztani egymás között. Ha így teszünk, a készülődésben részt vevők nem ad hoc jelleggel kezdenek tevékenykedni, ezáltal elkerüljük a káoszt"

– magyarázta Csehák Hajnalka.

"Fontos, hogy legyen egy konkrét elképzelésünk. Mit szeretnénk megvásárolni az ételsorhoz, mi az, amit előre megvehetünk, ami sokáig eláll a hűtőben, és mi az, amit csak frissen szabad beszerezni" – szögezte le a pszichológus.

Egyes családokban az is vita tárgya lehet, hogy a házastársak közül kinek a rokonait látogassák meg.

"Egy családban muszáj kompromisszumkésznek lenni. Ez különösen akkor igaz, ha az egyik fél nem kedvel valakit a másik szerettei közül. Érdemes megállapodni abban, hogy az egyik évben a férj, a következőben a feleség szeretteit keresik fel vagy vagy hívják vendégségbe a saját nyugodt környezetükbe. Azzal csupán a meghittség örömét veszítjük el, ha az ünnepeket egy nagy rohanássá alakítjuk, és sehol sem tölthetünk kellő időt, mert sietni kell a következő helyszínre "– fejezte be Csehák Hajnalka.