Az emberek ismét felhatalmazták a kormányt érdekeik brüsszeli képviseletére

kormányinfó, sajtótájékoztató, Gulyás, Gergely, Szentkirályi, Alexandra, Miniszterelnöki, Kabinetiroda, Sajtóterem, 2024.01.18.,
Vágólapra másolva!
Az önrendelkezés és a függetlenség mellett tettek hitet, és a kormányt felhatalmazták érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción - mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra a kormány nevében köszönetet mondott annak a több mint másfél millió embernek, aki a konzultáción ismét elmondta véleményét a legfontosabb aktuális kérdésekről.
Kijelentette:

a választ adók elsöprő többsége hitet tett Magyarország szuverenitása, függetlensége mellett;

egyben az emberek jelezték, hogy "ők akarnak dönteni a saját sorsukról",

nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket.

Nyilvánvalóvá tették azt is, hogy

- sorolta a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta, egyértelmű, és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz az emberek felhatalmazása, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.

Különösen fontosnak nevezte, hogy míg néhol Európában "nem hallják meg az emberek hangját", ezért a választók kénytelenek olykor "traktorokon elvinni" a véleményüket, addig Magyarországon azt a kormány kérdésére mondhatják el az emberek, "nem kell az ajtókon dörömbölni".

Úgy vélekedett: a jelek szerint

Brüsszelben azért félnek kikérni az emberek véleményét,

mert "esetleg nem az lesz az eredmény, mint amit a brüsszeli elit próbál egyre hangosabban harsogni". A magyar kormány viszont azon lesz, hogy egészen Brüsszelig vigye el az emberek szavát és hangját - közölte.

Határozott álláspont

Szentkirályi Alexandra szerint mára bebizonyosodott, hogy "mindenféle jogállamisági és egyéb köntösbe bújtatottan" arról van szó, hogy

a magyarok határozott migrációellenes álláspontját és LMBTQ-propaganda ellenes álláspontját támadja Brüsszel

a magyaroknak járó pénzek visszatartásával.

Viszont - folytatta - vannak olyan kérdések, amelyekben egyszerűen nem engednek, "ami nem pénzkérdés"; most pedig egy szűk brüsszeli politikavezérelt elit véleménye áll másfél millió magyar szavával szemben.

Kormányinfó, sajtótájékoztató, Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Sajtóterem, 2024.01.18. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A kormányszóvivő reményét fejezte ki, hogy a nemzeti konzultáció eredménye révén

a politikai játszmák helyett Brüsszel visszatalál a saját szerepéhez,

ami "a tagállamok által meghatározott prioritások végrehajtása" lenne.

Az Európai Tanács jövő heti rendkívüli ülésére - ahol az Ukrajnának biztosítandó 50 milliárd euróról is döntés születhet - a "magyar miniszterelnök a hátizsákjában másfél millió magyar ember véleményét" fogja magával vinni;

- mutatott rá.

Ha Brüsszel komolyan veszi a demokráciát, s azt, hogy az európai polgárok érdekéért dolgozik, akkor nem söpörheti le az asztalról a nemzeti konzultáció eredményét, a magyarok akaratát, amelyet a kormány képvisel majd - jelentette ki Szentkirályi Alexandra.