Varga Mihály: Továbbra is józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség az infláció csökkentéséhez

Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Továbbra is józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség az infláció csökkentéséhez - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter az iCon intelligent economy és a Századvég közös eseményén szombaton Sopronban. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar adórendszerben az egy főre eső külföldi tőkeberuházásban elsők vagyunk a régióban, és ezt a pozíciót meg akarjuk tartani. Arról is beszélt, hogy Brüsszelből azt mondják, hogy itthon túl alacsony a társasági adó mértéke, de a magyar kormány nem akar ennek mértékén módosítani. Ha pedig lesz rá lehetőség, be fogják vezetni az egy számjegyű szja-t is. Kifejtette: az állampapír verhetetlen az államadósság finanszírozásában, adómentes, és nem kell adót fizetni a hozam után, nem számít fel az Államkincstár számlavezetési díjat, valamint a magyar állam 1000 éves garanciája áll mögötte. Varga szerint az a cél, hogy minél több magyarnak legyen megtakarítása. Ennek az évnek a nagy lehetősége pedig, hogy e-áfa és az e-nyugta bevezetésével az áfabevallás is egyszerűsödik.
Vágólapra másolva!

Józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség

Az inflációra vonatkozó kérdés kapcsán Varga Mihály leszögezte, hogy a legnagyobb kihívás ma az infláció, és meggyőződése, hogy amíg nem kerül ismét egy moderált tartományba ennek mértéke, addig csak korlátozottan lehet költségvetési költekezésbe belefogni. Varga Mihály hangsúlyozta: abban konszenzus van, hogy az idei infláció jóval kisebb lesz, mint a tavalyi, és óriási eredmény, hogy sikerült egy számjegyűre csökkenteni az inflációt, amely egy drasztikus csökkentés volt.

A pénzügyminiszter bízik benne, hogy az idei januári szám kedvező lesz. Szerinte az irány jó, de nem lehet hátradőlni. Annak érdekében, hogy az infláció tovább csökkenjen, folytatni kell a fegyelmezett politikát, amit elkezdtek, a költségvetési hiányt tovább kell csökkenteni, de ennek érdekében nem akarnak forrásokat elvonni a vállalkozásoktól. Világossá tette:

józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség a továbbiakban is.

Szerinte a legnagyobb eszköze az infláció letöréséhez a monetáris politikának van. A fiskális politika a fegyelmezettségével segíthet abban, hogy az infláció csökkenjen.

Komoly kihívásokkal kell szembenézni idén is

Varga Mihály kérdésre kifejtette, hogy az elfogadott költségvetés szerint 6 százalék környékéről kell 3 százalék alá csökkenteni az államháztartás hiányát. Elmondta, hogy ezt meg tudnák csinálni idén, de akkor lehet, hogy nőne a munkanélküliség, és ami biztos, hogy a kormány nem akar erre az útra lépni.

A pénzügyminiszter szerint fontos, hogy az inflációt még tovább csökkentsék Forrás: Szilágyi Áron

A társasági adó mértéke nálunk a legalacsonyabb

Varga Mihály a multik társasági adófizetésének mértéke kapcsán elmondta, hogy külföldi tőke bevonására szüksége van Magyarországnak, ezért a társasági adó mértékének emelése nem realitás.

A magyar adórendszerben az egy főre eső külföldi tőkeberuházásban elsők vagyunk a régióban, és ezt a pozíciót meg akarjuk tartani.

A legfontosabb szempont, hogy mi a magyar gazdaság hosszú távú érdeke, mi a fenntartható növekedés fontos eleme, hiszen

Egy számjegyű lesz az SZJA?

Varga Mihály elmondta, hogy a kormány továbbra sem tett le arról a szándékáról, hogy egy számjegyű legyen a személyi-jövedelemadó mértéke, és a miniszterelnök ezt nagyon támogatja.

Európában a legkisebb ennek mértéke, és ezt a családi kedvezmények is jelentősen tudják tovább csökkenteni. Ugyanez igaz a társasági adó 9 százalékos kulcsára is. 2010-ben azt ígérte a kormány, hogy egy versenyképes adórendszert hoznak létre, ami nem bünteti a jövedelmet szerzőket.

Brüsszelből azt mondják, hogy itthon túl alacsony a társasági adó mértéke, de a magyar kormány nem akar ennek mértékén módosítani. Ha pedig lesz rá lehetőség, be fogják vezetni az egy számjegyű szja-t is.

Varga Mihály elmondta, hogy a kormány továbbra sem tett le arról a szándékáról, hogy egy számjegyű legyen a személyi-jövedelemadó mértéke Forrás: Szilágyi Áron

Az állampapír verhetetlen az államadósság finanszírozásában

Varga Mihály szerint

az állampapír verhetetlen az államadósság finanszírozásában, adómentes, és nem kell adót fizetni a hozam után, nem számít fel az Államkincstár számlavezetési díjat, valamint a magyar állam 1000 éves garanciája áll mögötte.

Varga Mihály úgy véli, hogy érdemes állampapírt vásárolni. Leszögezte: a magyar államadósság szerkezete jelentősen változott három ponton. Ezek az alábbiak:

  1. 2010-ben az államadósságunk 53 százaléka devizában volt, most ez az arány 26 százalék. Devizában nagyon kockázatos dolog eladósodni, és ezt a legtöbb magyar tudja is.
  2. Az államadósság futamidejét tudták növelni, és ez már átlagosan 6 év a magyar államadósság egészét tekintve. 2010-ben ez 3,5 év volt, így most sokkal biztonságosabb a magyar adófizetőknek, ha hosszabb futamidejűek ezek a hitelek.
  3. 2010-ben a magyar lakosságnál volt a magyar államadósság 3 százaléka, most pedig ez 21 százalékra nőtt. Tehát a magyar emberek életének része lett az állampapír.

Varga szerint az a cél, hogy minél több magyarnak legyen megtakarítása.

Varga Mihály pénzügyminiszter a konferencián Forrás: Szilágyi Áron

A magyarok a bankszámláikon 7-8000 milliárd forintot tartanak, amit érdemes lenne befektetni

Varga Mihály arra a kérdésre, hogyan lehetne ösztönözni az embereket, hogy fektessék be és gyarapítsák tovább a pénzüket, úgy válaszolt, hogy ez egy folyamat, már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni. Fontos edukálni az embereket arról, mi az a hozam, mi a megtakarítás, a kamat stb.

Fontos a fiatalokat megtanítani rá, mit tudnak kezdeni a pénzzel, és hogyan lehet jól bánni vele.

Sok gyermek a fizetős játékok révén bevonódik a digitális pénzügyi kultúrába, de nem ismerkednek meg alaposan azzal, mit jelent egy átutalás, adott esetben egy fizetés azért, hogy az adott játékot folytathassa a telefonján. Varga Mihály szerint tudatos szülői magatartást igényel ez, hiszen a szülők is tanulnak, mert folyamatosan sok új lehetőség jelenik meg, amely a diákoknak is újdonságot jelentenek. Varga Mihály leszögezte:

véleménye szerint a Nemzeti Alaptanterv részévé kell tenni a pénzügyi alapismeretek oktatását, mert ez legalább olyan fontos, minthogy sportoljanak a gyermekek, tanuljanak történelmet, kultúrát.

Ez a pénzügyi tudás egy életen át el tudja őket kísérni, és jelentősen megkönnyíti az életüket, ha vannak jó ismereteik. Ha nincsenek meg ezek, akkor nem lehet jó döntéseket hozni, az pedig sokak életében hozhat törést, csődöt.

Óriási hozamot hozhat a babakötvény

A születendő gyermeknek az állam továbbra is biztosítja a babakötvényt, amely után már a szülőn múlik, mennyit tesz hozzá. Varga szerint nagyon jó kamatokat fizet a babakötvény, hiszen infláció plusz 3 százalék ennek mértéke jelenleg. Így most például a tavalyi átlagos inflációval együtt kb. 20 százalékos hozamot tud hozni a babakötvény.

Továbbra is markáns a készpénzhasználat

Varga Mihály szerint miniszterelnök úr is támogatója a készpénzhasználatnak, 8600-8700 milliárd forintnyi készpénzállomány van a magyar lakosságnál, és ez éves szinten 5 százalékos veszteséget jelent, mert nem kamatozik. Szerinte a készpénz ma már valóban a szabadságunk része, mert nem függ attól, mi történik a digitális térben, kézzelfogható. Egyre több olyan üzlet van, ahol ma már nem fogadják el a készpénzt, de szerinte ez nem jó irány.

Sokan voltak kíváncsiak a miniszter előadására Forrás: Szilágyi Áron

Idén jön az e-áfa és az e-nyugta

Varga Mihály elmondta, hogy a pénzügyminisztérium a versenyképesség megőrzése érdekében szeretné a hatékonyságot fenntartani a digitalizáció révén. Azt látják, hogy könnyebbé lehet tenni az emberek életét a digitális fejlesztésekkel, és segíteni szeretnének ennek további fejlesztésben.

Az egyik nagy sikernek tartja, hogy elektronikusan elkészítik az szja-bevallásokat. Most már 2 millió ember helyett készíti el az adóbevallást a NAV, és kb. 5 perc alatt csak meg kell nézni és jóváhagyni. A jövedéki-adóbevallásokat is szintén a NAV készíti el, és ez is nagy segítség a vállalkozásoknak.

Ennek az évnek a nagy lehetősége pedig, hogy e-áfa és az e-nyugta bevezetésével az áfabevallás is egyszerűsödik.