Szijjártó Péter: A liberális mainstream okolható az Európai Unió kudarcaiért

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a BYD bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án. Aláírásra került a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai BYD jövőbeli szegedi üzemének helyszínt biztosító telek adásvételi előszerződése.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió kudarcot vallott az elmúlt időszak három fő kihívásának kezelésében, amelyért egyértelműen a liberális mainstream minden területet leuraló jelenléte okolható - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjában.
Vágólapra másolva!

Az európai stratégia megbukott az ukrajnai háború, az illegális migráció és a gazdasági nehézségek kezelésében is - mondta, megjegyezve, hogy a liberális fősodor abszolút lehetetlenné teszi a racionális, alapos tiszteleten alapuló viták lefolytatását bármelyik területen.

"Ha azt mondjuk, hogy Ukrajnában a fegyverszállítások helyett jobb lenne békét teremteni, megkapjuk, hogy orosz kémek, Putyin személyes jóbarátai, vagy a Kreml propagandistái vagyunk. Ha azt mondjuk, az egyetlen módja, hogy külföldiek az ország területére lépjenek az a legális mód, akkor közel állunk hozzá hogy fasiszták legyünk vagy emberiség-ellenesek" - fejtette ki.

Európa Szijjártó Péter szerint válságba kormányozta magát, mert a liberális mainstream véleményhegemóniát akar létrehozni. Ők tekintik magukat az egyetlen progresszív és demokratikus ideológiának a politikában, és

- mondta, hozzátéve: nem tolerálják az alternatív véleményeket, nem állnak készen arra, hogy elfogadják a nem liberális álláspontokat, azokat nem tekintik európainak.

"A mi értelmezésünk szerint nem csak liberális demokrácia létezik, a demokrácia az demokrácia és pont, nem kell elé jelző" - hangsúlyozta. Megjegyezte ugyanakkor, az illiberális jelzőt mégis azért használja a magyar kormány, hogy jelezze, nem a liberális párt kormányoz, és egy politikai rendszer lehet demokrácia akkor is, ha konzervatív, keresztény és hazafias.

Európában a kereszténydemokrata hazafias pártokra populistaként tekintenek, miután a liberális fősodor leuralja a médiát az ngo-k és a civil szervezetek világát - vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

A legtöbb kormány az EU-ban kevés többséggel, koalícióban vagy kisebbségben kormányoz, így könnyű a liberális mainstreamnek nyomást gyakorolni - mondta, megjegyezve, hogy

ő azon kevesek egyike az európai külügyminiszterek közül, aki kimondhatja, amit gondol, köszönhetően a stabil magyarországi politikai rendszernek, ami miatt sem a média sem az ngo-k nem avatkozhatnak be a kormány működésébe.

Kitért arra is, hogy Magyarországon a média igen sokszínű, nagyrészt a fele támogatja azt, amit a kormány tesz, a másik fele pedig gyűlöli. Szijjártó Péter szerint ez a sokszínűség a jelenlegi európai megítélés szerint azért számíthat médiadiktatúrának, mert a liberális fősodor nem rendelkezik a média 99,9 százalékával, ami az elvárás ma Európában.

Az ukrajnai háborút megemlítve leszögezte, hogy az uniós stratégia és szankciók nem érték el céljukat, Magyarország ezért - különös tekintettel az Ukrajnában élő magyar közösségre - a béketárgyalások megkezdését sürgeti - mondta.

A bevándorlás kérdésében Magyarország álláspontja változatlan: "fenntartjuk magunknak a jogot arra, hogy mi dönthessük el kit engedünk be a határainkon, kivel kívánunk együtt élni, semmiféle külső erő ezt nem döntheti el helyettünk" - közölte.

Ismertette azt is, hogy Magyarország tavalyelőtt 275 ezer, tavaly 200 ezer illegális migránst tartóztatott fel, ezért a stratégián nem változtat, marad a kerítés és a szigorú ellenőrzés. Az ettől eltérő megítélésnek látszanak a káros következményei Európa nyugati felén - mondta, a párhuzamos társadalmakat és a modernkori antiszemitizmus megjelenését említve.

A gazdasági kihívásokat említve Szijjártó Péter úgy vélte, hogy

míg az EU veszít versenyképességéből és a globális GDP-részesedésben a harmadik helyre csúszott a másodikról Kína után, Magyarország nemhogy túlélte a válságokat, de rendkívül sikeres is.


Mindez "a magyar emberek bölcs döntésének köszönhető, amely alapján az elmúlt négy választást megnyertük" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez jelenti a demokráciát, és a politikai stabilitás képezi az erős alapját az ország sikereinek.

Arról is beszélt, hogy a 2022-es választásokon több 10 millió dollárt fektettek be külföldről, hogy összefogásra bírják az ellenzéki pártokat, és a kormány elleni támogatást az Egyesült Államokból, Soros György hálózatából koordinálták, olyan szervezetek, amelyek nem állnak túl távol a mostani amerikai kormánytól.

Magyarország jövőképe, hogy ne legyen háború, ne legyen migráció, ne legyen gender. "Békét akarunk Ukrajnában, nem vagyunk hajlandóak az illegális migránsok befogadására, a társadalom pedig a családra alapul: anya, apa, gyerek" - tette hozzá.

A békéhez és a javuló amerikai kapcsolatokhoz pedig szerinte Donald Trump a megoldás - jegyezte meg.