Bemutatják a honvédség legújabb harcjárműveit Kecskemét főterén – videó

Pzh 2000
Vágólapra másolva!
A Magyar Honvédség legmodernebb harcjárművét, a nemrégiben beszerzett PzH2000-es önjáró löveget láthatják a kecskemétiek hétfőn reggel 6 órától a városháza előtti téren - írja a baon.hu. A portál szerint a világ egyik legmodernebb harcjárműve egészen este 10 óráig megtekinthető egy Gidránnal együtt. A löveget csak éjszaka szállíthatják, ezért aki kíváncsi arra, hogy miként érkezik a városba a harckocsi, jó, ha már reggel 6 óra előtt a térre érkezik.
Vágólapra másolva!

– tájékoztatott Gáldonyi Sándor őrnagy, a Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda vezetője. Gáldonyi őrnagy kiemelte, hogy az egyszeri lehetőség a hadsereg toborzó kampánya keretében valósul meg, hiszen folytatódik a tavaly meghirdetett „Embert a vasra!" kampány, melynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró löveg leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. A kampány második fázisát november 16-án hirdette meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Bakonykútiban.

Mi az a PzH 2000?

A Panzerhaubitze 2000 (PzH) önjáró löveg egy nagy páncélvédettséggel rendelkező, támogató fegyverrel felszerelt lánctalpas jármű, napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze. A PzH kezeléséhez a modern haditechnikához értő és kezelni képes fiatalokra van szükség – mondta el Gáldonyi őrnagy, hangsúlyozva, hogy

a fiatalok kiemelt kezdő illetményért, bruttó 737 ezer forintért kezdhetik meg katonai hivatásukat.

A jelentkezők alapkiképzésük során már a kiemelt illetményben részesülnek az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály állományában, Tatán. A kiképzés sikeres teljesítése után képességeik, tapasztalataik és eredményeik alapján tüzér bemérő, PzH 2000 irányzó, PzH 2000 kezelő, PzH 2000 vezető, vontatókezelő, lőszeres, vontatóvezető, radarkezelő beosztások valamelyikébe kerülhetnek.

A bekerüléshez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • 18. betöltött életév,
  • cselekvőképesség,
  • büntetlen előélet,
  • magyar állampolgárság megléte,
  • minimum 8 általános iskolai végzettség.
  • Ezeken túlmenően fontos a jó fizikai teherbírás, a magas stressz- és monotonitástűrő képesség, valamint bírni kell a bezártságot is.

Milyen vizsgálatokon kell átesnie a jelentkezőknek?

Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy alapvetően minden jelentkező részt vesz egy komplex alkalmassági vizsgálaton. Ennek részeként többek között laborvizsgálatokat (köztük drogtesztet), valamint EKG-t is végeznek, illetve pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is részt vesznek a jelentkezők. A fizikai állóképességet is felmérik azért, hogy a kiképzés végén tudják-e majd teljesíteni a szerződéses katonákra vonatkozó követelményeket a jelentkezők. Ennek részeként meghatározott szintidőn belül kell lefutniuk 3200 métert, valamint megfelelő számú felülést és fekvőtámaszt vagy húzódzkodást kell csinálni 2-2 percben.

Pzh 2000 Forrás: Vasadi Zoltán István

A bevonulás 2024. február 12-én és 13-án lesz Tatán, a MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

– mondta el Gáldonyi őrnagy.

Miért érdemes jelentkezni?

– mondta el korábban az Origónak adott interjúban Lele Gergő hadnagy, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Tüzérosztály szakaszparancsnoka.

Lele Gergő szerint

Azt üzente a jelentkezőknek, hogy

A vele készült teljes interjú ITT olvasható el!

Jelentkezni lehet még az iranyasereg.hu-n.