Deutsch Tamás: Brüsszel radikálisan korlátozni akarja a szólásszabadságot

Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20.,  Deutsch, Tamás,
Deutsch Tamás a Századvég konferenciáján a Várkert Bazárban.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Ma a valóság rémisztő, mert Brüsszel a jogalkotás köntösébe bújtatva radikálisan korlátozni szándékozik a szólásszabadságot - mondta el Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Századvég konferenciáján. A politikus nyitó előadásában kiemelte, hogy manapság, ha valakinek a véleménye eltér a liberálisokétól, akkor minden eszközzel ki akarják a magánbeszélgetésekből, de a közbeszédből is iktatni a véleményét.
Vágólapra másolva!

Brüsszel a jogalkotás köntösébe bújtatva radikálisan korlátozni szándékozik a szólásszabadságot

A képviselő felidézte azokat a történelmi értékeket, amelyek a szólás- és véleménynyilvánítás kapcsán fontosak. 1789-ben az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában is megemlítik, hogy minden polgár szabadon élhet e jogával, de felelősséggel is tartozik érte. Deutsch Tamás emlékeztetett, hogy minden személynek joga van a vélemény-, vallás- és szólásszabadsághoz a magán- és a közéletben is. Ez azt is magában foglalja, hogy a véleménye miatt ne érje zaklatás. Az EU 2004-ben elfogadott Alapjogi Chartája (10. cikk) is elmondja, hogy mihez van joga az embereknek. Deutsch Tamás szerint 

ma a valóság rémisztő, mert Brüsszel a jogalkotás köntösébe bújtatva radikálisan korlátozni szándékozik a szólásszabadságot. 

Új szabályokkal akar cenzúrázni Brüsszel

A képviselő elmondta, hogy az EU mindenkire nézve kötelező érvényű szabályokat akar megalkotni. Az uniós médiaszabályozás kapcsán kifejtette, hogy egy új jogszabály hamarosan hatályba lép, és arról rendelkezik majd, hogy új uniós hatóságot hoznak létre, amely kötelező érvényű jogszabályokat hozhat a tagállamok tömegtájékoztatási működéseire vonatkozóan. Tehát ha az Unió szerint uniós értéket sért egy adott kommunikáció, akkor azzal kapcsolatban lépéseket tehetnek.

Deutsch Tamás megemlítette, hogy a gyűlöletbeszéd definíciójának kiterjesztése van napirenden oly módon, hogy a genderideológiai őrülettel kapcsolatos megnyilatkozásokat bűncselekménynek akarják nyilvánítani. Ha ezt elfogadják, akkor az új szabályok értelmében a magyar Alaptörvény egyes rendelkezése nem gendersemleges, és gyűlöletkeltésre alkalmas (apára és anyára vonatkozó rész), tehát szankcionálható lesz.

Politikai reklámokra vonatkozó szabályozás is életbe léphet, miszerint pontosan megmondanák, hogy a politikai kampányok aktorai miről beszélhetnek és miről nem egy választási kampányban.  Jogi és pénzügyi szankciókat is kilátásba helyeznek.

Európai politikai pártokról és alapítványokról, valamint azok finanszírozásáról szóló tervezet is napirenden van. Írásos garanciát kell arról adniuk a pártoknak, hogy minden tagpártjuk az uniós alapértékeket elismeri, azokat nem vonják kétségbe, és ha és amennyiben a páneurópai párt ezen vállalása ellenére mást tesz, akkor a hatóság, amit létre akarnak hozni, szankciókat alkalmazhat. 

Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20.,  Deutsch, Tamás,
Deutsch Tamás szerint meg kell védeni a szólásszabadságot. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Akár a nemzeti pártok uniós választáson való indulását is korlátozhatják majd. 

Deutsch Tamás kifejtette, hogy ez nem egy utópia, hanem a valóság, és már a normaalkotás is elindult. 

Van még szólásszabadság, de meddig?

Van még szólásszabadság Deutsch szerint, ugyanakkor a kérdés, hogy vannak-e világos médiabeli, üzleti és egyéb törekvések, amelyek ennek radikális korlátozására, felszámolására irányulnak. Szerinte vannak, és ez egyre csak rosszabb lesz, egyre több támadásra lehet számítani. 

Deutsch mélyen egyetért azzal, hogy a média világa egy radikális technológiai változáson ment át, és a televízió, az internet előtérben van. Szerinte ma a közösségi média a legjelentősebb hírforrás. A social média platformokkal kapcsolatban leszögezte: a televízió és rádió világában világosak voltak a szabályok, de

ma már sajtójogi kereteken kívüli intézményeket akarnak fenntartani, amely egy óriási kockázat, és ennek egyértelmű terepe a social média. Ez a jogon kívüli állapot korlátlan jogot ad a szólásszabadság csorbítására. 

Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20.,  Deutsch, Tamás,
A Századvég konferenciája a Várkert Bazárban. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

Meg kell védeni a szólásszabadságot

A képviselő megemlítette, hogy a joguralom, a jog szerepe mennyire fontos: szerinte nincs jogállamiság kizárólag joguralom mentén. Ma egyfajta jogállamisági dzsihád zajlik. Deutsch szerint 

a feladat nem kevesebb, mint a személyes, közösségi és nemzeti, valamint az európai szabadságért küzdeni. 

Ráadásul szerinte a kommunizmusban a véleményeket akár fizikailag is kiiktatták, és a szabadság hiányát ő maga is ismeri, és nem csak tankönyvekből. Hozzátette:

fontos leleplezni a szabadságot korlátozókat, és harcolni kell a szabadságunkért. 

Deutsch szerint az egyéni szabadság ott kezdődik, amikor beszélni is lehet, nemcsak amikor megengedik. Istenről, hazáról és családról beszélni is szabadságot jelent, mert ma a cenzúra működik. Szabad magyarok közössége, szabad Magyarország és szabad Európa is kell, és fontos a szuverenitásunk visszanyerése. 

Az EU alapítói azt is kívánták, hogy Európa szuverén legyen és szabad. Ezt ma nem szabad elfelejteni. Ehhez kell tenni, de ehhez szabadnak kell lennünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK