Erre lehet számítani Novák Katalin lemondása után

Vágólapra másolva!
Szombat délután lemondott a köztársasági elnöki tisztségéről Novák Katalin köztársasági elnök. Ez egy különleges közjogi helyzet, amire megvan a hivatalos koreográfia. Mutatjuk, mi fog történni ez alapján a következő napokban, hetekben.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény a következőképpen fogalmaz:

A köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges.

 

Mikor lehet új államfője hazánknak?

 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt arról a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, mikor lehet új köztársasági elnöke hazánknak. Úgy fogalmazott, hogy amennyiben Novák Katalin vasárnap írja alá a lemondását, az Országgyűlésnek tizenöt napon belül döntenie kell annak elfogadásáról. 

Kocsis Máté
Kocsis Máté: A jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs
Fotó: Facebook

Ez azt jelenti, hogy február 26-án a tavaszi ülésszak első napján meg is tudják hozni a döntést. Amennyiben a parlament a lemondást elfogadja - amihez a frakcióvezető nem fűz komolyabb kételyeket -, akkor attól számítva harminc napon belül meg kell választani az új államfőt. 

Ez azt jelenti, hogy márciusban lesz új államfője Magyarországnak.

 

Ki az államfő márciusig?

 

A törvény úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök mandátuma ilyen esetben legkorábban a nyilatkozatot követő 15-ik napon szűnik meg. A szabályok szerint tehát „ha a köztársasági elnök megbízatása valamely okból idő előtt megszűnik,

az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

 

Kövér László
Kövér László fogja helyettesíteni Novák Katalint
Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

Az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László házelnök helyettesíti Novák Katalint.

A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

– olvasható a jogszabályban.