Gurmai Zita elveszítette mentelmi jogát

Kunhalmi Ágnes, Gurmai Zita
Kunhalmi Ágnes és Gurmai Zita a NANE egyik rendezvényén.
Vágólapra másolva!
Gurmai Zita MSZP-s képviselő a vád szerint erőszakkal akadályozta a pénzügyőrök munkáját egy Iványi Gábor kamuegyházához kapcsolódó büntetőügyben.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés felfüggesztette Gurmai Zita, MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A képviselők 138 igen, 52 nem szavazat mellett felfüggesztették Gurmai Zita mentelmi jogát.  

Gurmai és Donáth akciózott

Polt Péter legfőbb ügyész csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt tett korábban indítványt az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte a Legfőbb Ügyészség. A rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben 2022. február 21-én egy Budapest, VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végzett. Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a büntetőeljárási törvény szerint az eljárás alatt a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

Kunhalmi Ágnes, Gurmai Zita
Ugrott Gurmai Zita mentelmi joga
Fotó: Facebook

A szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük

Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor az eljárás akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

A felmerült bizonyítékok alapján

a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség.