Huszonkét szeszfőzdéből tizennyolcban találtak szabálytalanságot a NAV munkatársai

Vágólapra másolva!
Tavaly decembertől egészen január végéig tartottak országos szeszfőzde-ellenőrzéseket a NAV-pénzügyőrök, az akció során több ezer liter alkoholt foglaltak le.
Vágólapra másolva!

A pénzügyőrök decemberben országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, ahol 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat. A bejelentés nélküli ellenőrzésekkel párhuzamban előfordult, hogy bűnügyi információkat kontrolláltak járőrök és pénzügyi nyomozók közösen.

Az egyik ilyen esetben a szeszfőzdét és egyben kutyapanziót is üzemeltető család ingatlanjaiban 

több mint 25 ezer liter szeszes folyadék került elő föld alatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt.

A pénzügyi nyomozók a tulajdonost előállították, eljárást indítottak ellene, aki a bűncselekmény miatt akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.

NAV, ellenőrzés, szeszfőzde, szeszesital, szeszes ital
Országszerte szeszfőzde-ellenőrzést tartott a NAV
Fotó: NAV, Juhászné Prantner Etelka

A további ellenőrzések során január végére több mint kilencszáz szeszfőzdébe jutottak el a pénzügyőrök, ahol megközelítőleg négyezer liter ismeretlen eredetű alkoholterméket foglaltak le. A súlyos jogsértések mellett több esetben találtak adminisztratív jellegű hiányosságokat és be nem jelentett alkalmazottakat.