Kész átverés a Karácsony Gergely honlapján történő adat- és pénzgyűjtés

karácsonygergely, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Nincs adatvédelmi tájékoztató, de erre hivatkozva gyűjtene pénzt Karácsony Gergely a honlapján. Úgy tűnik, a polgármester portálja több éve lefagyott, a bukott miniszterelnök-jelölti kampányában ragadt. A botrányos 99 Mozgalom honlapja időközben reklámoldallá alakult át, az adatvédelmi hatóság pedig hiába kereste és szólította fel őket.
Vágólapra másolva!

A Mandineren jelent meg a cikk, amelyben bemutatják Karácsony Gergely honlapját és az ott történő adat és pénzgyűjtést.

„Nem adjuk a jövőnket” – hirdeti a karacsonygergely.hu nevű oldal, de úgy tűnik, hogy a portálon még a jelen idő is indokolatlan. A főpolgármester honlapja ugyanis egyelőre 2021-ben maradt. Erről az időszakról mondta később Karácsony, hogy unta a miniszterelnöki-jelölti vitákat, és két kérdés közben a fia röplabda-edzésére gondolt.

Karácsonyék oldala és az adatgyűjtés

A főpolgármester neve alatt futó oldal ránézésre ma is képes személyes adatokat gyűjteni, de a kitöltők által ehhez elfogadandó adatvédelmi tájékoztató a 99 Mozgalom honlapjára mutat. Ez az oldal azonban időközben reklámújság lett, a KiberNet Kft. használja a domaint. Így aztán

az oldalon, a https://kilencvenkilenc.hu/adatkezelesi-tajekoztato/ címen jelenleg egyáltalán nincs adatvédelmi tájékoztató, hiába hivatkozik rá a főpolgármester honlapja.

Szintén az örök múlt bizonyítéka, hogy Karácsony Gergely – 2022-es – kampányát elvileg még mindig lehet az oldalon keresztül támogatni. Ehhez a Datadattal összekapcsolható ActionNetwork oldalán lehet bejelentkezni, de ennek előfeltétele a fizetési adatok megadása. Ezt követően  az adományozónak kötelezően el kell fogadnia, hogy a megadott személyes adatokat az Adatkezelő kezelhesse. Jó kérdés, hogy ez ki lehet, hiszen egy már nem létező adatkezelési tájékoztatóra hivatkozik az oldal.

Elképesztő hanyagságra utal a leiratkozás lehetőségének megoldása is

Amikor az adományozó rányomna a fizetést véglegesítő gombra, az alatt azt láthatja, hogy hozzájárul személyes adatainak megadásával ahhoz, hogy Karácsony Gergely stábja bármikor megkereshesse, illetve leiratkozhat a 99 Mozgalom domainjét tartalmazó leiratkozá[email protected] e-mail címen. Utóbbi – tekintettel arra, hogy a domaint már más használja – valószínűsíthetően már nem működik, így feltételezhető, hogy a leiratkozás sem lehetséges.

A 99 Mozgalomhoz kapcsolódó komoly adatkezelési előzmény, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2023. december 20-án felszólítást tett közzé a Datadat Professional Kft adatkezelésével összefüggő lezárult vizsgálat alapján. A Datadat-cégek fővállalkozóként, illetve adatfeldolgozóként jártak el a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület mint adatkezelő megbízásából. Emlékezetes, hogy a 99 Mozgalom Egyesület félmilliárdos adománygyűjtése miatt az OTP tett feljelentést. Az ügy kapcsán Gyurcsány régi embere, Tordai Csaba – a főpolgármester jogi főtanácsadója – irodájában okirat-hamisítást alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le az adónyomozók. A botrány kirobbanása óta a hatóságok pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja miatt is nyomoznak.

Emellett a decemberben felszólítással végződő ügyben

az adatvédelmi hatóság kimondta, hogy „az Egyesület a Hatóság több alkalommal történt felhívása ellenére a Hatóság megkeresésére egyáltalán nem válaszolt, megsértette a GDPR 31. cikke szerinti együttműködési kötelezettséget”.

Tehát Karácsonyék mozgalma még csak szóra sem méltatta a magyar adatvédelmi hatóságot. Ráadásul a NAIH több teendőre is felszólította Karácsony Gergely és pénztárosa, Perjés Gábor egyesületét, amelyeket haladéktalanul el kellett végezniük.