Lánczi András: Az egyenlőség eszméjére hivatkozva korlátozzák a liberális politikai szereplők a szólásszabadságot

Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20., Dr.,  Lánczi, András,
Lánczi András Széchenyi-díjas filozófus
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Lánczi András Széchenyi-díjas filozófus angol nyelven megtartott előadásában kifejtette, hogy ahhoz, hogy a mostani helyzetet kezelni lehessen, szükség van ideákra. A Századvég szólásszabadság konferenciáján elmondta, hogy szerinte ma nagyon sok támadás éri a szólásszabadságot, bal-és jobboldalon egyaránt. A modern liberális progresszivizmus radikális stációban van, és a mostani helyzet egy paradoxonnal írható le.
Vágólapra másolva!

Lánczi András a Századvég konferenciáján kifejtette, hogy

ha a progresszíveknek igaza van, akkor a saját alapjaikat kell megszüntetniük, hogy előre haladhassanak, és a politikai jogokat mindig magasabbra helyezik az emberi jogokkal szemben. 

Új szakaszba lépett progresszivizmus

A 2000-es éves elején a progresszivizmus egy új szakaszába léptünk. Lánczi András meglátása szerint a politikai és társadalmi rétegeknél cél volt, hogy az emberek mindenféle módon felszabaduljanak, ehhez pedig eszközöket kínálnak. 

Az emberi jogok "feltalálása" a legnagyobb politikai eszköz volt, mert ha a két elképzelés konfliktusba kerül, akkor a progresszió elsőbbséget élvez az emberi jogokkal szemben. 

A professzor véleménye szerint a progresszió a racionális gondolkodás kiindulópontja, nem kerülhet önmagával ellentmondásba, ami pedig a progresszió sorrendjét illeti:  a kommunizmusban a proletariátus gondolatai vezérelték a fő irányokat. Az amerikai liberális szabadság elképzelésével is kiegészült ez. Ma sokkal radikálisabb ez a progresszió, amely azt állítja, hogy védi a demokráciát, és az egyenlőséget radikalizálták a kommunista elődök.

Az értékek és emberi jogok konfliktusa

Lánczi András filozófus hangsúlyozta azt is, hogy a progresszió és az egyenlőség gondolata sok politikai szereplőnek elég ahhoz, hogy a szólásszabadságot korlátozza ideológiai alapokra hivatkozva. Az emberi értékek és általában az értékek alapján döntjük el azt, hogyan értelmezzük ezeket. Tehát az emberi jogoknál azok értelmezése számít, és ma ez a kontextus baloldali, liberalista.

Erodálódott a nyelvünk

Mára a nyelvünk annyira erodálódott, hogy a valóságot már nem tudja kellőképpen kifejezni. Az ideológiai nyelvezet mindenkit korlátoz a nyelvi szimbólumok korlátozása révén. 

Olyan látszólagos korban élünk, amikor a múltat veszélyesnek látjuk, és a valósággal való kapcsolat helyreállításának eszköze pont a múlt, a gyökerek újbóli elővétele. 

Lánczi szerint a progresszió univerzális értéke, hogy minden más gondolatot el akar nyomni. Nem az igazságkeresés eszköze, hanem valójában az emberi rációt akarja elnyomni, akadálynak látja ezeket az értékeket. Az emberi manipuláció eszköze ez.

Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20., Dr.,  Lánczi, András,
Lánczi András filozófus Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

Minden megismerhető és megszerezhető

Lánczi András emlékeztetett: a modern totalitáriánus tendenciák arra építenek, hogy minden megismerhető és megszerezhető. A filozófus kifejtette, hogy a korábbi kulturális életben John Milton azt írta, hogy a könyvek az élet értékeit tartalmazzák. 

Az ideák relevánsak, sokkal fontosabbak mint az információk, mert ideák nélkül semmi sem elképzelhető. Az igazságkeresés szimbólumai, amiket a könyvek szimbolizálnak. Az ókori görögök, rómaiak tisztában voltak az ideák és a könyvek értékével, fontosságával. 

Lánczi András szerint ma sok politikai struktúra vallásos és politikai korlátozást alkalmaz. Milton korábban már elmondta, hogy a szólásszabadságot jó és rossz célra is fel lehet használni, és a modern tárdadalom szabadságminőségét is meghatározza.  Az ősi időkben a szólásszabadságot nem nyomták el annyira, mint manapság. Lánczi András leszögezte: 

van szólásszabadság, de üldözhetik az embereket a gondolataikért, és nem igaz, hogy a demokrácia megszüntetné az üldöztetést, ez a modern korban is velünk van. 

A modern kor sem tud megmenteni a gondolatok üldöztetése elől, hiába van szólásszabadság. Ezért van az, hogy a demokrácia sok mindent tud nyújtani, de nem maradéktalan mértékben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK