Még legalább egy hónapot kell várni Koltai Róbert és Pogány Judit fiának ítéletére

Koltai Gábor, producer
Koltai Gábor, producer
Vágólapra másolva!
14 éve indult eljárás P. Koltai Gábor filmproducer és társai ellen milliárdos költségvetési csalás miatt.
Vágólapra másolva!

A hetedrendű vádlott betegsége miatt tovább nyúlik a lassan rekordhosszúságú büntetőper, amelyben a vádlottak korábban – nem jogerősen – 10 hónap és 2 év közötti börtönbüntetéseket, illetve milliós nagyságrendű pénzbüntetéseket kaptak.

2018-ban felmentő ítélet született,

 másodfokon viszont – eljárási hibák miatt – a per megismétlésre kötelezték a törvényszéket, ezért folytatódott most Koltai Róbert és Pogány Judit fiának, P. Koltai Gábornak a büntetőpere. 

A Fővárosi Törvényszék költségvetési csalás miatt folytat eljárást a filmproducerként ismert férfi és hét társa ellen. A vádhatóság szerint 2008-2010 között közel egy tucat animációs film gyártása során – a költségeket többszörösen meghaladó hamis számlák felhasználásával – 

jogosulatlanul igényeltek vissza adót, amivel 3,9 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

P. Koltai Gábor– a tárgyalás elején szót kérve – azt közölte a bírósággal, hogy lemond az utolsó szó jogának lehetőségéről, hiszen a korábbi eljárási napokon már mindent jegyzőkönyvbe mondott az ügyről, a védekezéséről, az álláspontjáról. Elmondta, ahogy neki és a vádlott-társainak is az a célja, hogy az eljárás minél előbb befejeződjön. 

– Nagyobb nyilatkozatot majd csak a megismételt tárgyalás végén, az ítélethirdetéskor kívánok tenni. Első fokon felmentett a vádak alól a bíróság, most sem várok mást, hiszen mindössze eljárásjogi, technikai hibák miatt helyezték hatályon kívül ezt a döntést. Továbbra sem tartom magam bűnösnek, nem követtem el az ellenem felhozott jogsértéseket

 - mondta P. Koltai Gábor a Blikknek.

A bíróság tervei szerint a tárgyalás még a héten folytatódik, március 26-án pedig akár ítélethirdetésre is sor kerülhet.