Mit csinált a dollárbaloldal 1,4 milliárd forinttal?

Vágólapra másolva!
A Mindenki Magyarországa Mozgalom esetében nem egy önálló véleménynyilvánításról volt szó, hanem a baloldali pártok központi kampányát segítette Márki-Zay mozgalma - minderről Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke beszélt kedden. Mint ismert, a számvevőszék 261 millió forintra büntette a hatpárti baloldali összefogást a 2022-es kampányköltéseik miatt. Mindezek mellett egy több mint 1,4 milliárd forintos költés esetében még zajlik a vizsgálat, amelynek az lehet akár a vége, hogy 2,8 milliárdos büntetést kapnak a baloldali pártok.
Vágólapra másolva!

Az egy százalékos eredményt elérő pártok esetében a 2022. február 12-április 3-a közötti időszakot ellenőrizték - mondta Windisch László. Az Állami Számvevőszék elnöke felidézte, hogy maga Márki-Zay Péter nyilatkozta, hogy

 volt egy MMM-es számla, ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta. 

Amit maga a baloldali listavezető állított az igaz volt, és ezt vizsgálta az ÁSZ - tette hozzá Windisch László. Az ellenőrzés megállapította, hogy a költségekre vonatkozó korlátozást, és a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási korlátot nem tartották be a pártok. 

Most 261 millió forintnyi tiltott támogatást állapított meg az ÁSZ a részjelentésében, míg több mint 1,4 milliárd forint esetében a NAV vizsgálata még folyamatban van.  

A baloldali pártok több százmillió forintos jogosulatlan költést folytattak

 

Akár 2,8 milliárd forintos büntetés is jöhet

Windisch arról is beszélt, hogy több gazdasági cselekmény esetében felvették a kapcsolatot a DatAdattal is, de választ nem kaptak tőlük. Könnyen elképzelhető, hogy később az 1,4 milliárd forint esetében is megállapítják majd a tiltott finanszírozást - tette hozzá. Ha ez így történik, akkor a hat pártnak 2,8 milliárd forintot kell visszafizetnie.  Ha a NAV-eljárás kimenetele pozitív a NAV szempontjából, akkor megvalósul a tiltott kampányfinanszírozás, ha pedig a NAV mindent rendben talál, akkor nem valósul meg a tiltott finanszírozás - mondta az ÁSZ elnöke. Arról is beszélt, hogy lehet,

ezek a gazdasági cselekmények nem is valósultak meg, de ehhez NAV-vizsgálat kell, és csak akkor lehet pontos tényállást megállapítani. 

Az ÁSZ által megállapított 261 millió forintos túlköltekezés különféle kiadványokra ment el. Az 1,4 milliárdos kiadások nagy része pedig telefonos kampányra, adatbázis építésre ment el, és a március 15-i nagygyűlésre. 

Márki-Zay mozgalma közvetlenül segítette a baloldali pártok kampányát

Mostanra a kampányok súlypontja teljesen áttevődött a jelölőszervezetektől a közösségi médiára, a magánszemélyekre, a civil szervezetekre. Az utóbbi terület egyelőre teljesen szabályozatlan - mondta az ÁSZ elnöke. Windisch kifejtette, hogy

az MMM esetében nem egy önálló véleménynyilvánításról volt szó, hanem a baloldali pártok központi kampányát segítette Márki-Zay mozgalma. 

Az MMM több nyilvános nyilatkozat alapján is része volt a kampánynak, egyrészt volt egy személyi összefonódás, és voltak közös kampányanyagok - tette hozzá. 

Windisch László arról is beszélt, hogy az MMM által végzett kampánytevékenység a hat baloldali párt által elfogadott támogatás volt. 

Nagyjából négymilliárd forintnyi összeg érkezett a baloldalhoz külföldről, de ebből közel kétmilliárd forint esetében nem lehet megállapítani tiltott kampányfinanszírozást - hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke. Sem a DatAdathoz, sem az Oraculum 2000 Kft.-hez érkező kétmilliárd forint esetében nem látják a tiltott kampányfinanszírozást a számvevők. 

Windisch kérdésre elmondta,

261 millió forint esetében végleges a tiltott kampányfinanszírozási döntés, és ezt 15 napon belül be kell fizetniük. 


Nem vizsgálta az ÁSZ, hogyan gyűjtötte a pénzt az Action for Democracy, ez a mi megállapításinkat nem befolyásolja - mondta az Origo kérdésére Windisch László. 

Mi a kampányfinanszírozási problémákról tájékoztatjuk az Országgyűlést, és ezt a levelet nyilvánosságra is hozzuk majd.

Különféle nemzetközi példák alapján elképzelhetőnek tartja Windisch László, hogy a párt- és kampányfinanszírozási vizsgálatokat egy ÁSZ-től különálló szerv jöjjön létre.

 

Soros-pénzek a baloldal kampányában
 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedd reggel tette közzé részjelentését a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátteréről, amely kapcsán ismert: a baloldali pártok és civil szervezetek mintegy 4 milliárd forintnyi külföldi forrást használtak fel. Ebből az összegből több mint 1,8 milliárd forint jutott a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM). Ez a pénz Karácsony Gergely tanácsadójától, Korányi Dávidtól származik, aki az Action for Democracy nevű szervezetével igyekezett adományokat gyűjteni a baloldalnak. Az amerikai Demokrata Párt egyik befolyásos tanácsadója lényegében elismerte: ezen pénzek nagy része Soros György adománya