Mit tesz az internet a nyelvvel? - videó

Vágólapra másolva!
Miért beszélünk gyorsabban, mint 50 vagy 100 éve? - erről is beszélt a kiváló nyelvész, Balázs Géza.
Vágólapra másolva!

Balázs Géza nyelvész szerint a beszélt nyelvünk jobban változik, mint az írott. A professzor az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából volt a Kultúrnemzet podcastjának vendége.

– Jómagam a magyar nyelv szabályait, a magyar helyesírás kérdéseit kutatom, alkalmazom, és megpróbálom megoldani a nem egyértelmű eseteket. Van ezen kívül egy másik kutatási területem, az internet világa, az új, elektronikus, számítógépes világ. Ez óriási mértékben hat a hagyományos nyelvre és helyesírásra. Olyan technológiai változások történtek az elmúlt 25 évben – ezt nevezzük informatikai vagy digitális fordulatnak vagy forradalomnak –,  amelyek alapvetően változtatták és változtatják meg most is a kultúránkat és a nyelvünket. 

Létrejött egy új típusú írásbeliség. Ez a másodlagos vagy spontán írásbeliség. Ez jelenti azt, hogy látszólag már nem törődünk a szabályokkal, amelyeket a hagyomány, az akadémiai szabályzat rögzített, hanem leírjuk azt és úgy, ahogyan gondoljuk. Egybe a szavakat, vagy éppen külön, elválasztással nem törődünk. Kiejtés szerint írjuk a szavakat és a szóelemző írásmódot félretesszük. Ez világtendencia, minden nyelvben megtörténik, ami gyakorlatilag szétszedi a hagyományos helyesírást. Előbb-utóbb ez egy szubkulturális írásbeliséggé alakul át

– fejtette ki a professzor. 

A teljes beszélgetést itt megtekinthetik: