Lezárult az adatvédelmi hatóság vizsgálata: külföldre vihették az előválasztásra regisztrálók adatait

Korányi Dávid, Bajnai Gordon,  FOTÓ FOTÓTÉMA épületfotó SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszterelnök tanácsadó államtitkár
Washington, 2009. december 4. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (b) sétál a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi hatóság minap lezárult vizsgálatából kiderült, hogy bonyolult megrendelői lánccal rejtették el, ki lehetett a tényleges adatkezelője azoknak a politikai véleményeket is tartalmazó személyes adatoknak, amelyeket valakik külföldre vittek ki a 2022-es választások előtt – írja a Mandiner. A lap azt írja, a baloldalnak kedvező hírhedt telefonhívás- és sms-áradat miatti vizsgálat azonban több visszaélésre is rámutatott. Hozzáteszik: a baloldal kampányán rengeteget dolgozó DatAdat cégcsoport mindeközben azzal védekezett, „nem tudta beazonosítani", kik voltak a konkrét hívások megrendelői.
Vágólapra másolva!

– derül ki a hatóság nemrég közreadott jelentéseiből. A Mandiner emlékeztet: néhány nappal a választások előtt tömegesen kaptak nyilvánvalóan a baloldalnak kedvező politikai üzeneteket olyan választók, akik nem adták meg személyes adataikat az ellenzéki pártoknak.

– szerepelt az egyik sms szövegében, de volt olyan üzenet, ami eképpen nézett ki:

Bajnai Gordon és Fekete-Győr András. Nem tudni, kik állhatnak pontosan az sms-küldések mögött Forrás: mediaworks.hu

Kampányüzenetek voltak, megszegték a GDPR szabályait

A hatóság megállapította, hogy a tömegével kiküldött sms-ek „tartalmukat tekintve kétséget kizáróan kampányüzenetnek tekinthetőek". A NAIH vizsgálata feltárta, hogy

az ellenzéki kampányüzenetek küldői megszegték az Európai Unió (EU) általános adatvédelmi rendeletét (GDPR).

– olvasható a NAIH jelentésében.

Mindezen felül az érintettek adatait megfelelő indok nélkül külföldre vitték az ellenzéki telefonos kampány lebonyolítói, amit szintén kifogásol az adatvédelmi hatóság.

Mint írták:

A hatóság ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy „az EU-n belül szintén adatszuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket vethet fel, ha nagy számú magyar érintett politikai véleményét is magában hordozó személyes adatait szükségtelenül külföldön tárolják és dolgozzák fel, miközben az megoldható lenne Magyarországon belül is".

Nem tudni, kik csinálták pontosan

A Mandiner szerint ráadásul nem egyértelmű, hogy ki követte el ezeket a visszaéléseket, hiszen

a telefonos ellenzéki kampányt szándékosan úgy szervezték meg, hogy egy bonyolult megbízási láncot hoztak létre, annak érdekében, hogy ne lehessen megállapítani, ki volt az adatkezelő.

– húzta alá jelentésében a NAIH, amelynek ugyanakkor nem sikerült megállapítania, hogy kik lehettek a rejtélyes adatkezelők.

Horváth Csaba és Karácsony Gergely Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Mandiner arra is emlékeztet: a baloldal kampányát leginkább a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat cégcsoport segítette. A Datadat GMBH ugyanakkor válaszával egyáltalán nem segítette a valóság feltárását, amikor azt írták a hatóság megkeresésére, hogy a vizsgált 2022 tavaszi időszakban nagy számú megbízást teljesítettek számos megrendelő számára, és az összes adatot törölték a megrendelés teljesítését követően, így nem tudták beazonosítani a konkrét hívások megrendelőjét.