Nőtt a véradók száma, 15 ezerrel többen adtak vért

Vágólapra másolva!
Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban; tavaly összesen 411 925-ször adtak vért, ami több mint 15 ezerrel több véradást jelent - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) azt írta: tavaly 15 ezerrel több véradás történt, ami 4 százalékos emelkedést jelent a 2022-es évhez képest.
 

Közölték azt is, hogy az OVSZ az idei évet Kubányi Endre emlékének szenteli, aki száz évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

Századvég, Budapesti civil közösségi szolgáltató központ, véradás, Vöröskereszt Székház
2023.09.04., Budapest
Nőtt a véradók száma
Fotó: Századvég 

Így jött létre a véradó szolgálat 

Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten.

Tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést, az ország első véradó központját egy szobában alakította ki, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban.     

A százéves évforduló alkalmából a vérellátó szolgálat országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni a magyarországi véradást megalapító orvos életéről és munkásságáról, a transzfuziológia történetéről, a vérellátás fejlődéséről.     

Hozzátették: az emlékév kapcsán jelenik meg a Csak egy hős című dal, a kezdeményezéshez számos neves előadóművész csatlakozott.  

Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontosságára felhívni a figyelmet, hiszen vér csak vérrel pótolható 

- emelte ki az OVSZ.