Sulyok Tamás Magyarország új államfője

sulyoktamás, Sulyok Tamás
Sulyok Tamás.
Fotó: Bach Pekáry Máté
Vágólapra másolva!
Sulyok Tamást választotta meg új államfőnek az Országgyűlés hétfőn este.
Vágólapra másolva!

Sulyok Tamást választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés hétfőn este. A szavazás érvényességét befolyásoló esemény nem történt. 147 képviselő vette fel a szavazólapot. 146 érvényes szavazat volt. Sulyok Tamás 134 igen szavazatot kapott. 5 nem szavazat volt, hét érvénytelen szavazat volt. 

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből. A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Sulyok Tamás letette államfői esküjét.

Sulyok Tamás: A jog szeretete és tisztelete határozza meg a szakmai és magánéleti pályámat 

Nem volna sem elegáns, sem helyénvaló, ha politikai beszédet mondanék - mondta megválasztása után Sulyok Tamás. A megválasztott államfő közölte, az életútja a jogi pálya bejárásól szólt. A jog szeretete és tisztelete határozza meg a szakmai és magánéleti pályámat - tette hozzá. Sulyok köszönetet mondott a szüleinek, akik magyar és keresztényt akartak faragni belőle. Köszönetet mondott feleségének is, aki 50 éve áll mellette. 

Sulyok Tamás köszönetet mondott gyermekeinek és unokáinak, élete végső értelmét ők adják. 

Országgyűlés, plenáris ülés, Országház, felszólalás, 2024.02.26.
Sulyok Tamás: Bizalmat szeretnék építeni a kölcsönös megértés révén, előítéletek nélkül
Origo - Ladóczki Balázs

"A jog alapgondolata az emberi szabadság és jogegyenlőség biztosítása. Számomra minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető. Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni" – fogalmazott a megválasztott köztársasági elnök. 

Bizalmat szeretnék építeni a kölcsönös megértés révén, előítéletek nélkül. 

A magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető - tette hozzá. Az a közjogi szabadságharc, amit eleink folytattak a Habsburg-birodalmon és a törökök ellen, Európa és a kereszténység védelmében, az csak ebben a tágabb dimenzióiban értelmezhető.

 Olyan Európát szeretnék, ahol az értékek többet jelentenek az érdekeknél.

"Identitásunk alapvetően kötődik a Kárpát-medencéhez, és ennek megőrzése a legfőbb érdekünk. Szilárd álláspontom volt, hogy a szuverenitás oszthatatlan, ezért csak hatásköröket adtunk át az uniónak" - mondta Sulyok. 

Az Európai Unió nem állam.  

Egyik hatalmi ághoz sem tartozik a köztársasági elnöki hivatal. Jogászként az Alaptörvényhez hű munkát végzek majd - mondta Sulyok Tamás. 

A kegyelmezések és a kitüntetések kapcsán a legszélesebb transzparencia híve vagyok. 

A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra - hangsúlyozta.

Minden cselekedetemmel azt szeretném kifejezni, hogy mi magyarok egy büszke és a jog mentén élő nép vagyunk.  

A megválasztott köztársasági elnök azzal zárta beszédét, hogy mi magyarok megpróbálunk élni, amíg lehet.

Március 5-én lép hivatalba Sulyok

A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba.