Szánalmasan, nevetségesen magyarázkodik az antiszemita Gyöngyösi Márton - videó

Gyöngyösi Márton
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Szánalmas magyarázkodásba kezdett a Jobbik antiszemita elnöke, Gyöngyösi Márton. Egy sajtótájékoztatón és a Hír TV-ben is idézetnek hazudta a zsidógyűlölő megjegyzését, amiben Orbán Viktort cionista bérencnek nevezte - azt persze nem mondta meg, hogy kitől idézte. Nem véletlenül, hiszen saját magától.
Vágólapra másolva!

Nem hajlandó érdemben megmagyarázni gyalázatos antiszemita megnyilvánulását Gyöngyösi Márton. Pénteken a HírTV-nek azt mondta, hogy a 2020-ban írt mondata - melyben Orbán Viktort cionista bérencnek nevezte - idézőjelben volt, azt pedig egy mosolyjel követte, ezért nem akar miatta magyarázkodni. Azt is gyorsan elmondta: mondatai miatt nem fog lemondani a pártelnöki tisztségéről.  

Nevetséges magyarázkodás

Gyöngyösi Márton péntek este a HírTV Napi aktuális című műsorában azzal mentegetőzött, hogy egy privát levelezésről van szó, amelyen 5-6 jobbikos volt. "Az az inkriminált mondat idézőjelben van (...) és van az egész végén egy mosolygós emoji, ami a XXI. század kommunikációjában azt szokta jelezni, hogy ez nem egy komolyan vehető mondat".

Gyöngyösi persze nem mond igazat. A mosolygós emoji sok mindent jelent, nem csak az iróniát. Például azt is, hogy Gyöngyösi viccesnek tartja saját magát. Az idézőjel pedig azért van, mert azt írta le, ő mit szeretne írni - vagyis saját magát idézte. 

Ahogy azt megírtuk, egy 2020-as belső levelezésben Gyöngyösi Márton, akkor még elnökhelyettes Stummer János akkori Jobbik-alelnöknek, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága egykori elnökének azt írta:

Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni

A Jobbik vezérkara éppen azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban" megfogalmazott közleményükben. Az Egyesült Államok éppen akkor likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit. 

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton az amerikai nagykövetség széderestjén. Fotó: Twitter 

 

A zsidó szervezetek élesen bírálják

A Jobbik önfelszámolását szorgalmazza a hazai zsidóság egyik meghatározó szervezete. 

Sajnálatos módon a Jobbik rendkívüli károkat okozott a hazai politikában és közéletben antiszemita nézeteinek hirdetésével, melyek a párt identitásának szerves részét képezik

 – nyilatkozta az Origónak Megyeri Jonatán, rabbi. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a Jobbik néppártosodási törekvéseinek ellenére számos pártvezető, így Gyöngyösi Márton is a helyén maradt, a most nyilvánosságra került levelezés pedig azt mutatja, hogy a párt politikai irányváltása ellenére vezetőinek korábbi antiszemita nézetei mit sem változtak.

Ezért a leghelyesebb az volna, ha Gyöngyösi Márton és a Jobbik vezetése egyszer és mindenkorra megszüntetné pártját, az antiszemita nézeteknek ugyanis sem a hazai, sem az európai közéletben nincs helye 

– jelentette ki az EMIH kommunikációs igazgatója.

 

A döbbenetes beszélgetés alább tekinthető meg!

A dollárbaloldal és Biden embere védi az antiszemita Gyöngyösit
 

Itt valójában a puszta politikai túlélés és haszonszerzés reményében, és nem egy valóban legbelülről jövő erkölcsi késztetésből tesznek úgy, mintha már feladták volna a régebbi és európai kultúrkörben vállalhatatlan nézeteiket 

mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Jobbik botránya kapcsán. A Századvég tanácsadója az interjúban azt is kijelentette: a kettős mérce és az elvtelenség itt is megmutatkozik, mert a politikai baloldal és a dollármédia, valamint David Pressman amerikai nagykövet is védelmet nyújt Gyöngyösinek pusztán azért, mert beállt Gyurcsány Ferencék mögé. A szakértő szerint a Gyöngyösi-féle megnyilvánulások precedenst teremtenek a közösség elleni uszításra, valamint feltüzelik a társadalom egyes csoportjaiban még benne élő, bár folyamatosan csökkenő antiszemitizmust.