Ciszterci öregdiák konferencia Székesfehérváron

Vágólapra másolva!
2024. március 9-én Székesfehérváron rendezik meg a ciszterci öregdiákok legnagyobb eseményét, a Ciszterenciát. A rendezvény a négy ciszterci gimnáziumban (Buda, Eger, Pécs, Székesfehérvár) végzettek országos találkozója, ahol mindenkinek lehetősége nyílik szakmai beszélgetésre, nosztalgiázásra és lelki feltöltődésre - írja a szervezők közleménye.
Vágólapra másolva!

Az egésznapos rendezvényen 10-15 perces, TED-jellegű előadást tart többek között Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes és világbajnok vitorlázó, Bartók András biztonságpolitikai szakember, Cserkuthy Hanna divattervező és Kalmár Tibor médiaszakember. Szó esik majd divatról, sörfőzésről, vallásról, egészségről és az örök életről is. A szervezők emellett színes szabadidős programokkal és kiállítással várják az érdeklődőket.

A Ciszterencia, a Magyar Ciszterci Diákok Szövetségének (MCDSZ) jelenlegi elnöke, Pólya Viktor ötlete alapján jött létre. A centenáriumát tavaly ünneplő MCDSZ 1989-ben alakult újjá, és 2012-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki.

A szövetség jelenleg is azon dolgozik, hogy a helyi szervezetek számára segítséget nyújtson, értékes és átgondolt programokat kínáljon. Ezeket a célokat tartották szem előtt a korábban, 2016-ban (Buda) és 2019-ben (Pécs) megrendezett konferenciákon is, ahol előadást tartott Kovács András Péter, Sárosi Laura, Takács Bence Ervin és Mohay Bence is.

Mindenhol összetartozunk! Ezzel a mottóval indul el a 2024-es székesfehérvári Ciszterencia, ami arra utal, hogy a hagyományok, a hit, a tudás, a lehetőségek, az emlékek áthidalják a földrajzi távolságot, és egy összetartó közösséggé kovácsolja a négy ciszterci gimnázium végzett diákjait.