Elítélték Terézváros egykori szocialista alpolgármesterét

Vágólapra másolva!
Fürst Györgyöt, Terézváros egykori MSZP-s alpolgármesterét első fokon hat és fél évre ítélték el egy parkolási mutyi miatt. Fürstnek mindezek mellett más ügyekben is felelnie kell.
Vágólapra másolva!

Hat- és féléves börtönbüntetést kapott első fokon kedden Fürst György, a VI. kerület volt MSZP-s alpolgármestere egy parkolási rendszer kiépítése kapcsán. 

A 2016-ban Fürst ellen megfogalmazott vád szerint a Fővárosi Önkormányzatok Társulása az érintett önkormányzatok parkolási rendszerének üzemeltetésére kötött szerződést a Centrum Parkoló Kft.-vel, amely alvállalkozókat vont be, majd az üzemeltetés hatékonyabbá tétele címén az alvállalkozók újabb alvállalkozókat vettek igénybe.

Az ügyészség szerint a kiszervezett tevékenységek, megrendelt szolgáltatások gazdaságilag indokolatlanok, hátrányosak voltak, a vádlottak

2006 és 2011 között hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

Ezen túlmenően egyes vádlottak a parkolóautomaták takarítására, útburkolati jelek felfestésére adott vállalkozói szerződésekhez kapcsolódóan fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki az adóalap jogosulatlan csökkentése érdekében.

A Fővárosi Törvényszék azt közölte: F. György elsőrendű vádlottat az ügyészség 2 rendbeli, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, részben bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével vádolja, további 23 társát pedig szintén hűtlen kezelés, sikkasztás, adócsalás és más bűncselekmények elkövetésével.

A fent bemutatott ügyben született most ítélet. Mindezek mellett Fürstnek más ügyben is felelnie kell a bíróság előtt.

Ingatlanmutyi felsőfokon

Mint arról még 2019-ben beszámoltunk, egy másik ügyben vádat emeltek a terézvárosi ingatlanbotrány miatt. A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője, Rab Ferenc közölte:

15 személlyel szemben nyújtottak be vádiratot részben különösen nagy, részben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2019 augusztus elején a Terézváros egykori, MSZP–SZDSZ-koalíció önkormányzati képviselőivel szemben javasoltak vádemelést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt a terézvárosi, Jókai utca 10. szám alatti ingatlan eladásával összefüggésben.

Kritika nélkül fogadták el az értékbecslést

A vádirat lényege szerint

az ingatlan eladását támogatók megsértették a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi, illetve a vételárképzésre vonatkozó önkormányzati rendeleti szabályokat, így reális esélye volt annak, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány éri, amely azonban a vádlottaktól függetlenül elmaradt.

A vagyoni ügyekért felelős alpolgármester, az MSZP-s Fürst György előterjesztése alapján a képviselő-testület 2003 májusában a Jókai utca 10. szám alatti ingatlan eladásáról döntött egy cég részére. A társaság ötmillió forint közvetlen megfizetését és a bérleti jogok megváltását vállalta. Az értékesítést egyes képviselők úgy támogatták, hogy kritika nélkül elfogadták a vevő által készíttetett, egyébként anonim értékbecslést. A határozat alapján az adásvételi szerződést az önkormányzat és a cég megkötötte.

Fürst György Terézváros egykori MSZP-SZDSZ-es alpolgármestere újra a bíróság elé állhat
Forrás: MTI/Földi Imre

Fürstöt egyszer már elítélték

A vagyoni ügyekért felelős alpolgármester előterjesztése alapján 2004 októberében a VI. kerületi képviselő-testület arról határozott, hogy mivel a vevő nem tudott megegyezni a bérlőkkel, emiatt az adásvételi szerződést az önkormányzat felbontja, és arról is döntöttek a képviselők, hogy az ingatlan egy részét az önkormányzat eladja a korábban is vevőként eljárt cégnek.

Ennél az ügyletnél a már kifizetett ötmillió forint foglalóként szerepelt, és a társaság közel 130 millió forintos felújítási kötelezettséget is vállalt.

A határozat alapján az önkormányzat és a cég az ingatlanrészekre két adásvételi szerződést is kötött. A vevő nem teljesítette a kötelezettségét, ezért a szerződéseket felbontották, így a vagyoni hátrány nem következett be. A vádirat szerint a vádlottak többsége által veszélyeztetett érték meghaladja az ötvenmillió forintot.

Fürst György ellen tart a perújítási eljárás egy sor VI. kerületi ingatlan évekkel ezelőtti jogszerűtlen eladása és hűtlen kezelés miatt. Az ingatlanok eladásáért korábban lefolytatott büntetőeljárásban

Fürstöt hűtlen kezelés miatt két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Egy sor, az ügyben nem érintett – köztük a Jókai utcai – ingatlan értékesítéséről Fürst 2003–2006 között tett előterjesztéseket a helyi képviselő-testületnek, az ügyészség szerint jogszerűtlenül. Az így okozott vagyoni hátrány, illetve a veszélyeztetett érték összesen 1,658 milliárd forint. A perújításban végrehajtandó szabadságvesztést kérnek Fürstre.