Korányiék Karácsonyékkal közösen lobbiztak Brüsszelben a magyar érdekek ellen

Korányi Dávid és Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Az Action for Democracy Karácsony Gergelyékkel közösen lobbizott Brüsszelben azért, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat. Erről Korányi Dávid, a szervezet vezetője és Karácsony egykori városdiplomáciai főtanácsadója maga beszélt az X-en található, MagaBabe nevű profilon legutóbb közzétett videón.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az elmúlt hetekben több információ látott napvilágot arról, hogy az Action for Democracy (A4D) miként avatkozott be számos szuverén állam – köztük hazánk – belpolitikai folyamataiba. Az X-en található MagaBabe nevű profilon korábban megosztott videókon a szervezet vezetői azt már elismerték, hogy elsősorban Soros György állt a 2022-es választások eredményének befolyásolására az A4D-n keresztül a hazai ellenzékhez juttatott mintegy 3 milliárd forint mögött.

Az A4D és Karácsonyék közös aknamunkája

legutóbb közzétett felvételen pedig Korányi Dávid, az Action for Democracy ügyvezetője 

több olyan kulcsfontosságú körülményről számolt be, amelyet korábban cáfoltak 

– hívja fel rá a figyelmet a Mandiner. 

„Magyarország esetében Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak. Vannak kapcsolataink az amerikai kormányemberekkel, Brüsszelben, európai biztosokkal, és így tovább. Ez azért is van, mert politikai lobbitevékenységet is végzünk, ez értelemszerűen fontos része a kirakósnak számunkra” – fejtette ki Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai főtanácsadója. 

Korányi tehát elismerte, hogy a főpolgármester – vagyis az akkori munkaadója – hivatalával karöltve előszobáztak Brüsszelben annak megnehezítéséért, hogy megkaphassuk a hazánknak járó uniós forrásokat. 

Figyelemreméltó, hogy eközben a baloldali pártok európai parlamenti képviselői azt igyekeztek kijárni, hogy a kormány megkerülésével utalják az uniós pénzeket, például baloldali bekötöttségű „civil” szervezetekhez.

Amerikai kormányzati körökkel is kapcsolatban álltak

A videón Korányi most azt is elismerte, amerikai kormányzati körökkel is kapcsolatban álltak az akcióik során. Bár az A4D több kuratóriumi tagja és együttműködő partnere is tett erre utaló kijelentéseket a korábban megosztott felvételeken, ám a társainál rendszerint óvatosabban fogalmazó ügyvezető esetében mérföldkőnek számít a beismerés.

Korányi Dávid
Korányi azt is elismerte, amerikai kormányzati körökkel is kapcsolatban álltak
Fotó: Instagram 

Emlékezetes: az előző hetekben nyilvánosságra hozott videókon Kati Marton, az A4D második számú vezetője arról beszélt, hogy Lengyelországban elsőként a varsói amerikai nagykövettel egyeztetett, hogy előkészítse a talajt Donald Tusk és szövetségesei kormányra segítéséhez. Vagyis Marton az amerikai demokrata párti vezetéssel is szorosan együttműködött az akció során. 

Eris Koch, a szervezet egyik partnercégének a vezetője pedig 

egy fehér házi tudósítóként is tevékenykedő szerzővel íratott a Yahoo News-ra egy lejárató cikket Orbán Viktorról, 

amellyel a tengerentúlon akarták kedvezőtlen színben feltüntetni a magyar kormányfőt. 

Mindeközben az Action for Democracy egy belső levelezésben is elismerte, hogy az ellenzéket támogatták a 2022-as választáson. - Az ellenzékkel együttműködve a

legszorosabb választási eredményt értük el azóta, hogy Orbán Viktor kormányra került 2010-ben 

- írták az adományozóiknak küldött tájékoztatóban. Erre Filep Dávid, A kopasz oszt néven elhíresült influenszer hívta fel a figyelmet, miután a szervezet működésének tesztelésére küldött 5 dolláros adományának köszönhetően ő is rajta volt a szervezet hírlevelén.

A lelepleződésük után is tagadnak

Mindezek fényében meglehetősen furcsa, hogy az Action for Democracy a minapi közleményében továbbra is azt bizonygatta, hogy pártpolitikai kampányokat soha nem támogattak, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt. 

Emlékezetes: a tavaly nyáron a titkosítás alól részben feloldott titkosszolgálati jelentés feltárta, hogy az Action for Democracy-n, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint 4 milliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették