Orbán Viktor: Új világrend van kialakulóban, folyamatosan elemezni kell a helyzetet

Vágólapra másolva!
A világban végbemenő változásokról, a magyar külpolitika stratégiai irányairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a szokásos éves nagyköveti értekezleten kedden délelőtt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Vágólapra másolva!

Megszűnt a Nyugat hegemóniája, ezt ma már senki sem vitatja, adatokkal jól alátámasztható - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: új világrend van kialakulóban, folyamatosan értékelni, elemezni kell a helyzetet. Láthatóan a világgazdaságot geopolitikai blokkokra akarják szétszakítani, és óriási nyomást helyeznek azokra az államokra, így Magyarországra is, amelyek a szuverenista álláspontot képviselik - folytatta a kormányfő.

Orbán Viktor: Láthatóan a világgazdaságot geopolitikai blokkokra akarják szétszakítani
Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Egy blokkba betagozódva nagyon szűk a mozgástér, ezért Magyarországnak az európai uniós és a NATO-tagság érdekében áll ugyan, a blokkosodás azonban nem. Emiatt erősíteni fogjuk szövetségünket a többi szuverenista országgal - jelezte. A magyar nagykövetek feladata az, hogy vitathatatlan gazdasági tényekkel bemutassák a világban, mitől sikeres Magyarország, nem pedig az, hogy magyarázkodjanak a politikai különbözőségünk miatt - hangoztatta Orbán Viktor.

A misszióvezetői értekezletről Szijjártó Péter azt írta, hogy "A veszélyek korában még nagyobb szerep és feladat hárul nagyköveteinkre, akiknek minden eddiginél nagyobb bátorságra lesz szükségük a nemzeti érdek eredményes képviseletéhez."