Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

Fotó: Magyarország Ügyészsége
Vágólapra másolva!
A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége ügyében a Tatabányai Járásbíróság hozta meg elsőfokú ítéletet. A mozdonyvezető figyelmetlensége okozta a balesetet.
Vágólapra másolva!

A bíróság a kisiklott vonat vezetőjét 1 év 6 hó, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre és 3 év vasúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész és elkövető is tudomásul vette.

A mozdonyvezető 2021. február 1-jén Budapestről Sopron irányába  vezetett egy vonatszerelvényt az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 kilométer/óra sebességkorlátozás volt érvényben.

A vonat Budapestről tartott Sopron irányába az 1-es számú vasúti vonalon, amikor kisiklott.
Fotó: Magyarország Ügyészsége

Túl gyorsan ment, majd fékezett, ezért kisiklott

A férfi a vonatszerelvénnyel 12 óra 1 perckor hagyta el Tatabánya vasútállomást, amely után azonban a sebességkorlátozás ellenére 90 km/óra sebességre gyorsított. 

Amikor elérte a 90 kilométer/órás sebességet, észlelte a kijárati jelző utasítását, ezért gyorsfékezést alkalmazott. A vonatszerelvény ekkor siklott ki - írja a Komárom-Esztergom Vármegyei Hírportál.

A baleset közben egy utas kizuhant az üléséből, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vasúti baleset miatt a kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67 millió 100 ezer forint, a vasúti sínpályában 57 millió 523 ezer 123 forint kár keletkezett.