Furcsa manipulációba kezdtek a baloldali közvélemény-kutatók

Vágólapra másolva!
Április első felében a Fidesz a legerősebb párt Magyarországon – derült ki a Závecz Research legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint a kormánypártok és a DK–MSZP-pártlista támogatottsága között mindössze hét százalék különbség van, ugyanakkor Magyar Péter pártját is 10 százalék fölé mérték. Érdemes megjegyezni azonban, hogy a Závecz Research 2022-ben az országgyűlési választások előtt is hatalmasat tévedett.
Vágólapra másolva!

Április első felében a Fidesz a legerősebb párt, a választókorú népesség 25 százalékos támogatottságával, kétmillió szimpatizánssal – derül ki a Závecz Tibor által vezetett Závecz Research felméréséből. A kutatóintézet 

az EP-listák támogatottságánál arra a következtetésre jutott, hogy Deutsch Tamás által vezetett Fidesz–KDNP-lista 33 százalékon áll a biztos választóknál,

míg a Dobrev Klára vezette DK–MSZP–Párbeszéd-lista 26 százalékon. Ugyanez a két szám a teljes választókorú lakosságban 25, illetve 18 százalék a két pártnál a felmérés szerint. A Tisza Párt Magyar Péter által vezetett listájának az intézet 11 százalékot mért a teljes lakosságnál és 14 százalékot a biztos választók körében. Negyedik helyen a Mi Hazánk áll hat, illetve nyolc százalékkal, a Momentum az ötödik helyre szorult öt, illetve hét százalékkal. A Kutyapárt elviekben mindkét választói csoportnál öt-öt százalékon áll, az LMP-listára a teljes választókorú népesség két százaléka, a biztos pártválasztók három százaléka szavazna. A Jobbikot csak egy-egy százalékra értékelik, egyéb pártra a teljes népesség két– három százaléka voksolna. A baloldali kutatóintézetek felmérései azonban a választás közeledtével ismét kezdenek manipulatívnak tűnni – írta a Magyar Nemzet.

A Závecz kutatásáról még a a baloldali elemző Török Gábor is azt nyilatkozta, hogy nem akarja elhinni. 

Mint ismert, a Závecz ­Research a 2022-es az országgyűlési választások előtt egy héttel is hatalmasat tévedett. Azt írták: fej fej mellett a kormánypártok és az ellenzék.

Akkor azt kutatták ki, hogy nagyjából ugyanannyian, 42 százaléknyian akarnak kormányváltást, mint ahányan (44 százalék) az Orbán-kormány maradását szeretnék. Hasonló eredményt vizionált a választások előtt egy nappal a Publicus Intézet is: akkor azt írták, nagyon szoros versenyre lehet számítani az április 3-i kampányhajrában, „a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért listája is a biztos szavazó pártválasztók 47 százalékának voksára számíthat”. A felmérésekhez képest a Fidesz akkor 3,057 millió szavazatot kapott, a listás szavazatok 54,1 százalékát szerezte meg, az Egységben Magyarországért pártszövetség 1,947 millió szavazattal pedig 34,5 százalékot szerzett.