Jogerősen elítélték a gyurcsányista főügyészt, akit Gyárfás Tamás megkeresett

Vágólapra másolva!
A hivatali visszaéléssel vádolt és elítélt Ihász Sándor büntetését ugyanakkor csökkentették, egy év felfüggesztett börtönre. A volt főügyész nem jelent meg a tárgyaláson Az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

Másodfokon hirdetett szerdán ítéletet a hivatali visszaéléssel vádolt egykori fővárosi és fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor büntetőperében a Fővárosi Törvényszék. A vád szerint a volt főügyészt, a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, törvényi kötelességét megszegve, nem adta át azokat a bizonyítékként felhasználható dokumentumokat a nyomozóhatóságnak, amelyeket a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamástól kapott még 2017 novemberében, és amelyek bizonyítékul szolgálhattak az ügyben. A dokumentumokat ehelyett hivatali helyiségének szekrényében őrizte.

A Nap TV egykori tulajdonosa azután fordult segítségért Ihászhoz, miután ismeretlenek az ő és Portik Tamás között, utóbbi által titokban rögzített egyes beszélgetések leiratait juttatták el hozzá. Ihász vallomása szerint Gyárfás jogi tanácsot kért, hogy tegyen-e feljelentést. Az egykori médiavállalkozó ugyanis amiatt aggódott, hogy ha a rendőrséghez fordul, akkor az ügy kikerül a sajtóhoz és újabb fenyegetések érhetik.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly februárban bűnösnek mondta ki a volt főügyészt,

akit egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. 

A bíróság egyetértett az ügyészség álláspontjával és nem fogadta el a vádlott védekezését. Ihász Sándor a cselekmény, az iratok átadásának időpontjában hivatalos személy volt, fővárosi fellebbviteli főügyész. Gyárfás nem véletlenül kereste meg őt, hiszen tudta, hogy a főügyésznek van rálátása a Fenyő-gyilkosság ügyére – érvelt a bíró.

A másodfokú eljárásban múlt héten tartották az első tárgyalást, amelyen az ügyészség az első fokon meghozott döntés helybenhagyását indítványozta, míg Papp Gábor, Ihász ügyvédje, bűncselekmény hiányában, védence felmentését kérte. 

A szerdán kihirdetett ítéletében a Fővárosi Törvényszék is bűnösnek mondta ki Ihász Sándort.

Ugyanakkor a bíróság enyhítette a volt főügyész büntetését, a felfüggesztett szabadságvesztést egy évre csökkentve - írta a Mandiner. Az indoklás szerint az első fokú bíróság kellően felderített az ügyet, a bizonyítékokat megfelelően értékelte, indoklási kötelezettségét tejesítette.

A bíró megjegyezte, hogy 

Ihász részletesen tájékoztatta Gyárfást a jogi lehetőségekről, amikor hozzá fordult. 

De Gyárfás bármilyen más jogi képviselőhöz vagy éppen a hatóságokhoz is fordulhatott volna a zsarolástól való félelmében. A bíró azonban ennél tovább ment, kimondva, hogy Gyárfás és a vezető beosztású ügyészként eljáró Ihász közös taktikát dolgoztak ki, mit kezdjenek a NAP TV volt tulajdonosához eljuttatott anyaggal, és hogy ne jusson az ügyészség tudomására az ügy. Ihásznak nem egyszemélyben kellett volna döntenie a felmerült adatok értékelésétől és nem járhatott el barátként ilyen bizonyítékok birtokában – hangsúlyozta a bíró.

Ihászt valamennyi, a Fenyő-ügyben keletkezett nyomozati cselekményről értesítették, így nem igaz az az állítása, hogy nem ismerte behatóan az ügyet – mutatott rá a bíró. Hozzátette:

Ihász azon védekezése is egyértelműen cáfolható, miszerint Gyárfás neve nem merült fel lehetséges febujtóként a Fenyő-gyilkosságban. 

A Fenyő-gyilkosságban idén februárban első fokon Gyárfás Tamást, bűnsegédként elkövetett emberölés miatt hét év fegyházbüntetésre, míg Portik Tamást, felbujtóként elkövetett emberölés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.