Kovács Zoltán: Tisztázzunk néhány tényt!

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
"Tisztázzunk néhány tényt Ilaria Salis ügyével kapcsolatban" - írja Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az X-oldalán.
Vágólapra másolva!

"Február közepe óta Ilaria Salis édesapja, Roberto Salis az európai médiát járja, mondván, hogy "aggódik" lánya biztonságáért, amíg Magyarországon van. Ezért házi őrizetet kértek Olaszországban, amiről Szijjártó Péter azt mondta, hogy erről majd a bíróság dönt, amely egy független szerv.

Múlt csütörtökön a budapesti bíróság elutasította Salis házi őrizet iránti kérelmét, mondván, fennáll a veszélye annak, hogy elszökik vagy bujkálni fog. Az ügyészek most 11 év börtönbüntetést kértek rá.

Miért van ez?

Mert megalapozott a gyanú, hogy Ilaria Salis két társával azzal a céllal utazott Magyarországra, hogy ártatlan embereket verjenek meg Budapest utcáin. Közben az olasz média mindent megtett, hogy Salist mártírként állítsa be.

"Megdöbbentő, hogy Olaszországból próbálnak beleszólni egy magyar bírósági ügybe" - mondta Szijjártó Péter körülbelül egy hónapja. A cselekmény előre megfontolt voltát kiemelve azt mondta, hogy "ez nem egy hóbortból elkövetett bűncselekmény volt, hanem egy jól átgondolt, tervezett dolog. Majdnem embereket öltek meg Magyarországon, és most mártírként ábrázolják őt".

Világossá kell tennünk, hogy senki, egyetlen szélsőbaloldali csoport sem tekintheti Magyarországot valamiféle bokszringnek, ahová eljönnek, miközben azt tervezik, hogy agyonvernek valakit. És nem, semmilyen közvetlen megkeresés az olasz kormánytól (vagy bármelyik nagy médiumtól) a magyar kormányhoz nem fogja megkönnyíteni Salis ügyének védelmét, mert a kormány, mint minden más modern demokráciában, nem rendelkezik kontrollal a bíróságok felett" - zárja bejegyzését Kovács Zoltán.