Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Vágólapra másolva!
A dohányzás egyike azon megosztó témáknak, amelyek megnehezíthetik az ismerkedést. De egy meglévő párkapcsolatnál is konfliktusok forrása lehet, ha az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem. Pedig egy támogató társ még abban is a segítségünkre lehet, hogy átalakítsuk a szokásainkat, és közös erővel tegyünk valamit a dohányzás okozta ártalmak ellen.
Vágólapra másolva!

Nemcsak az egészségügyi állapotunkra, de a párkapcsolati kilátásainkra is negatív hatással lehet, ha dohányzunk. Egy társkereső felület kutatása* szerint az egyesült államokbeli szinglik 89 százalékának jelentene gondot, ha egy dohányossal kellene randizniuk, 57 százalékuk pedig egyenesen elképzelhetetlennek tartja ezt. A megkérdezettek már az első találkozásnál levonják a szükséges következtetéseket: többek szerint nagyobb udvariatlanság egy cigiszünettel megszakítani az első randevút, mint késni vagy telefont nyomkodni.

Fotó: Freepik

Szakító ok lehet a füst 

A cigarettázás a későbbiekben is okozhat problémákat a kapcsolatban, amennyiben csak az egyik fél dohányzik, a másikat pedig ez rendkívül zavarja. Az egyik legfőbb konfliktusforrás a füst okozta kellemetlen szag, ami nemcsak az ember leheletén, hanem a bőrén és a ruháin is visszaköszön. De a dohányzás helyszíne is súrlódásra adhat okot, ha például valaki ahhoz szokott hozzá, hogy a lakásban vagy az ablakban cigarettázzon, a másik fél viszont nem bírja elviselni a füstöt. A kellemetlen szagok elkerülésének leghatékonyabb módja az, ha letesszük a cigarettát. De azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni a dohányzásról, a hevítéses technológia is alternatívát jelenthet, hiszen használata során nem képződik füst.  

Fotó: stocksnap

Kevesebb cigiszünet, több idő együtt  

Ha valaki gyakran kijár dohányozni az utcára vagy a teraszra, azzal értékes pillanatokat vehet el a közösen eltöltött időből, és egy olyan szokást gyakorol, amihez a partnere egyáltalán nem tud kapcsolódni. Egy másik amerikai társkereső applikáció kutatása szerint** a megkérdezett nők több, mint negyede tapasztalta már, hogy a párja érzelmileg elérhetetlen a dohányzás miatt, és ezt a szokását gyakran előbbre sorolta a minőségi együtt töltött időnél. A nikotinfogyasztók a folyamatos cigiszünetek helyett választhatnak olyan alternatívát is, amely beltéren is alkalmazható, ilyen például  a dohány- és égés mentes nikotinpárna.  

Fotó: Freepik

Tűzzünk ki közös célokat!  

A dohányzás negatív hatásai tehát nem merülnek ki az egészségügyi kockázatoknál, hiszen a párkapcsolat fenntartását is napról napra megnehezítik. De mit tehetünk a konfliktusok feloldásáért? Az első és legkézenfekvőbb válasz természetesen az, hogy abbahagyjuk a dohányzást. Ez a leghatásosabb módja annak, hogy kiküszöböljük az egészségügyi kockázatokat, és egyben csökkentsük a kapcsolatra nehezedő nyomást is. Az őszinte, nyílt kommunikáció sokat segíthet a folyamatban, akárcsak az, hogyha kidolgozunk közösen egy stratégiát, és együtt határozzuk meg az elérendő célokat. Ez még arra is lehetőséget ad, hogy együtt ünnepeljük meg a kisebb sikereket, mérföldköveket, ami akár közelebb is hozhatja egymáshoz a párokat.  

*A Pfizer és a Match.com társkereső oldal közös kutatása alapján  

**A QuackQuack társkereső app kutatás alapján

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás. 

A cikk megjelenését a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. támogatta.