Több százmilliós büntetést fizettek eddig a budapestiek Karácsony miatt

karácsonygergely, gyurcsányferenc, választás, dk
Karácsony Gerely úgy ugrál, ahogy főnöke, Gyurcsány Ferenc kéri tőle.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években több mint 300 millió forintot kellett kifizetnie a budapesti adófizetőknek a Karácsony Gergely vezette főváros szabálytalan közbeszerzései miatt.
Vágólapra másolva!

Karácsony Budapestjén az elmúlt öt évben három dologra mindenképp jutott pénz. Az egyik a tanácsadók fizetése és juttatásai, a másik a bicikliutak, a harmadik pedig a büntetések voltak – írta a tuzfalcsoport.blogstar.hu. Idén februárban a Közbeszerzési Döntőbizottság két ízben is megbüntette a BKV Zrt-t.

Egyszer 2 millió forintra, egyszer pedig 500 ezer forintra. 

Az ok mindkét esetben az volt, hogy úgy hozta ki nyertesnek a Hűtő-Klíma Kft-t a fővárosi cég, hogy érvénytelennek kellett volna nyilvánítania az ajánlatát, mert nem volt kellően megalapozott. Ez már a sokadik büntetés a fővárosi cégeknél közbeszerzési szabálytalanságok miatt, és nem nagyon van olyan nagyberuházás Budapesten, amit nem leng körbe a korrupció szele.

A BKV Zrt még tavaly nyáron írt ki két közbeszerzést, az egyiket 209 millió forint értékben, míg a másikat 50 millió forint értékben. A feladat, a BKV különböző telephelyein lévő hűtő-klíma és hőszivattyú berendezéseinek karbantartása, javítása és szükség esetén telepítése volt. Vagyis nem kis tétje volt a két eljárásnak, különösen egy kis- vagy középvállalkozás esetében.

Mindkét kiírásra több ajánlat érkezett be a BKV Zrt-hez, azonban mindkét felét a kiírásnak a Hűtő-Klíma Kft nyerte el.

Azonban úgy lett első a versenyben, hogy azt már nem tudta megindokolni, hogyan is jött ki a megajánlott, rendkívül alacsony ár.

A BKV egyszer ugyan kért indokolást az összeg vonatkozásában, azonban végül a cég semmitmondó válaszát elfogadta válaszként, és így megnyerték a 260 milliós tendert.

A konkurens cég, aki az igazságtalan döntés miatt nem nyerte meg a projektet, nem hagyta annyiban a dolgot és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért, amely igazat is adott a kérelmező cégnek, és kiszabta a 2 milliós, majd 500 ezer forintos büntetés a BKV-nak.

Ha megnézzük a Hűtő-Klíma Kft előtörténetét, azt látjuk, hogy a fonyódi székhelyű cég már a Demszky-korszakban is jól feküdt a BKV-nál, és a Gyurcsány-kormány Nemzeti Kulturális Minisztériumától is kapott megbízást.

Több százmillió ment el büntetésekre

Mindez csak egy van a közelmúltban a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő cégeknek kiszabott büntetések közül. 

Egy tavalyi cikk szerint 300 millió forintot fizetett ki addig a főváros szabálytalan közbeszerzések miatt bírságokra.

2021-ben több súlyos jogsértés miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV használtvillamos-beszerzési felhívását, és 150 milliós bírságot szabott ki a közlekedési vállalatra.

De 2022-ben a Lánchíd ügyében is kapott 15 millió forint bírságot az ajánlatkérő BKK, és a kivitelező A-Híd Zrt. Pedig akkor még nem is volt nyilvános a Víg Mór-féle számlagyár korrupciógyanús ügye.

Tavaly májusban 60 millió forint bírságot kapott a BKK Zrt a jegykiadó automaták gyártására, szállítására irányuló közbeszerzés kapcsán – írta a portál.

A döntőbizottság akkor úgy fogalmazott: „A jogorvoslati eljárás során megállapította, hogy az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveibe, továbbá számos, a közbeszerzés előkészítésére, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó törvényi előírásba ütközött a BKV eljárása.”

Az ügyben szintén nyomozás van folyamatban.