Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Kiderült a Békemenet pontos útvonala: mutatunk minden részletet!

Békemenet 2022
Békemenet 2022. Március 15-én
Fotó: Fotó: Koncz Márton - Origo
Vágólapra másolva!
A rendezvény gyülekezője június 1-jén délelőtt 11 órakor lesz a Lánchíd pesti oldalán.
Vágólapra másolva!

Magyarország kormánya megkérdezte az embereket, hogy mit tegyenek, és a béke mellett döntöttek – fogalmazott Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) elnöke a június 1-jén tartandó békemenetről tartott sajtótájékoztatón. Mint jelezte, egyes nyugati vezetők háborús lázban égnek.

A Békemenet jelszava, hogy eddig, és ne tovább

– mondta. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint Csizmadia az európai parlamenti választások kapcsán fontosnak nevezte, hogy az EP-be csak békepárti képviselőket küldjön hazánk.

Magyarország, mint békepárti sziget, üzeni: gyertek velünk

– jegyezte meg.

Hol lesz a gyülekező?

A CÖF–CÖKA elnöke ismertette, hogy a Békemenet gyülekezője 11 órakor kezdődik a Lánchíd pesti oldalán, majd

a menet 13 órakor indul meg, és a Széchenyi téren, az idősebb Antall József rakparton, a Jászai Mari téren és a Margit hídon keresztül éri el a Margit-szigetet.

békemenet, térkép
Fotó: Magyar Nemzet grafika

Orbán Viktor is részt vesz a Békemeneten

Korábban Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a Békemeneten. Ennek kapcsán Csizmadia László elmondta, hogy nagy örömmel vették Menczer Tamás szavait, de többet még nem tud mondani arról, hogy a kormányfő felszólal-e az eseményen. Szót ejtett róla, hogy az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanácskozás tagjai közül is többen részt fognak venni a Békemeneten.

Sorsdöntő a mostani Békemenet

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője leszögezte, hogy nagyon sok embert várnak, mivel ilyen sorsdöntő Békemenet még soha nem volt. Elmondása szerint 

nagyon sokat számít, hogy hányan lesznek a Békemeneten, hogy hitet tegyenek amellett, amit tizenkét éve, az első Békemenet óta folyamatosan képviselnek. 

Széles Gábor vállalkozó kiemelte, hogy a Békemeneten sohasem voltak zavargások, ezért nyugodtan jöhetnek az emberek a rendezvényre.

NATO, hadgyakorlat, háború, készültség, észtország, csehország, 2024. 05. 10.
Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

A veszélyek korában élünk

Mindenki gondoljon vissza a húsz-harminc évvel ezelőtti önmagára, és tegye fel a kérdést: gondolta volna, hogy most így fog kinézni a világ? 

– erről már Bayer Zsolt publicista beszélt az eseményen. Mint mondta, a jelenlegi nyugati világ nem az, ahová korábban hazánk vágyakozott.

Ma ez a Nyugat a háború eszkalációjában utazik, míg Magyarország lassan egyedül lesz a béke szigete

– tette hozzá.

Stefka István, a Pesti Srácok publicistája elmondta: ha 2012-ben, az első Békemenet idején nem fognak össze, akkor a nyugati vezetők lehet, hogy elérték volna a kormány bukását. Felidézte, hogy a Békemenet nemzeti, és nem különböztetnek meg senkit a résztvevők között, így baloldaliakat is várnak az eseményre.

Egyek vagyunk

– hangsúlyozta.

Gyűlölködés és erőszak jellemzi Európát

Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője leszögezte: a jelenlegi gyűlölethullám polgárháborús helyzetet teremthet és magyart magyar ellen uszíthat. Jelezte, hogy az emiatti aggodalom lett a Békemenet alapja. A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett merénylet kapcsán kiemelte, hogy az a háborús pszichózis miatt következett be, majd leszögezte, hogy Orbán Viktor maradt az egyetlen békepárti vezető.

Nem hagyjuk magára a kormányt és a miniszterelnököt

– szögezte le.

Fricz Tamás politológus emlékeztetett, hogy nyolcvan évig béke volt Európában, hazánk viszont a Békemenettel kiáll a béke mellett. Szerinte van jelentősége annak, hányan vesznek részt az eseményen. Magyar Péter kapcsán arról beszélt, hogy a baloldali politikus is a háborúpárti csoport tagja. Szót ejtett róla, hogy a Békemenettel aktivizálni akarják az embereket, hogy vegyenek részt az EP- és az önkormányzati választáson.

Az EP-voksolás kapcsán elmondta, hogy azért fontos részt venni rajta, mert a háborúpárti brüsszeli elitet le kell váltani, a legfontosabb témáknak pedig a háború, a migráció és az LMBTQ-kérdéseket nevezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről