Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Alaposan helyretette a NAV a szánalmasan hazudozó Karácsonyt

Karácsony Gergely, KarácsonyGergely, Dobrev Klára, DobrevKlára, majális, 2024.05.01.
Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal visszautasít minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést, amely az állítja, vagy arra utal, hogy feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja. Mint ismert, házkutatást tartott a napokban Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél, Tordai Csabánál, illetve több más helyszínen is a NAV.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott a napokban Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél, Tordai Csabánál, illetve több más helyszínen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Karácsony a razzia kapcsán politikai leszámolásról beszélt, ugyanakkor a hatósági intézkedés nyilvánvalóan a főváros vezetőjének 2019-es külföldi kampányfinanszírozási botrányával van összefüggésben.

Párhuzamos vizsgálatok

Karácsony szánalmas hazugságaival kapcsolatban a NAV azt közölte, visszautasítanak minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést, amely az állítja, vagy arra utal, hogy feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja. 

A NAV két büntetőeljárást folytat egymással párhuzamosan, költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

 Az egyik büntetőeljárásban, melyben egy főt már gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó hatóság, bírói végzés alapján kutatást hajtott végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában, amely során a nyomozó hatóság – ügyész jelenlétében - az elkövetett bűncselekmények alátámasztására szolgáló bizonyítékokat foglalt le. A médiában megjelentettekkel ellentétben, az eljáró hatóság, csak és kizárólag a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg – tették hozzá. 

 A másik folyamatban lévő büntetőeljárásban több helyszínen is kutatott a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, amelyek során az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben tárgyi bizonyítási eszközöket foglalt le.

A nyomozások részletes adatairól az eljárások érdekeire tekintettel a NAV további tájékoztatást nem adott. Mindezek mellett arról is írtak, hogy az eddigi megállapítások szerint számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgálat tárgyat, mellyel kapcsolatosan, további gyanúsítotti kihallgatások várhatóak. A NAV a büntetőeljárásból eredő feladatait pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el – zárul a nyilatkozat. 

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely tovább folytatja a mellébeszélést a külföldi finanszírozása kapcsán
Fotó: Metropol

Külföldi források Karácsony kampányában

Tordainál egyébként korábban már a 99 Mozgalom ügyében is volt hasonló hatósági intézkedés.

A NAV-razzia nyilvánvalóan összefügg az ellenzék és Karácsony Gergely 2019-es kampányfinanszírozási botrányával, ami miatt az adóhatóság, Budai Gyula feljelentése nyomán, költségvetési csalás gyanújával nyomozást folytat. A fideszes politikus azután fordult a hatósághoz és tett több súlyos bűncselekmény miatt feljelentést, hogy a Magyar Nemzet részletes tényfeltáró írást közölt arról, hogy a főpolgármester öt évvel ezelőtti kampányát külföldi forrásból finanszírozták.

Mint ismert. a főpolgármester kampányába pumpált külföldi pénz egy észt cégtől érkezett, majd a Városházán dolgozó közvetítő segítségével a 99 Mozgalom botrányából jól ismert Perjés Gáborhoz, a főpolgármester bizalmasához, a kampányt bonyolító Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület irányítójához került, aki több alkalommal összességében 75 millió forintot befizetett a Mibu bankszámlájára.

Azóta kiderült, hogy az észt cég a Seven Chieftains and Partners OÜ, amelynek vezető tisztségviselői Bajnai és Gyurcsány emberei, Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter és Szigetvári Viktor egykori kabinetfőnök, akik a DatAdat mögött is állnak. 

Lapunk riportere is kérdezte korábban Karácsony Gergelyt a botrányügyvédről, Tordai Csabáról, és persze a külföldi kampányfinanszírozásról is, azonban egyetlen kérdésre sem válaszolt egyenesen. A főpolgármester összevissza hazudozott, és mellébeszélt. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről