Ki az újságíró?

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely
Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
A hírre, miszerint Karácsony Gergely elé a saját sajtósa tartja az RTL Klub mikrofonját, majd készít vele előre egyeztetett kérdések alapján interjút, sokan nagyon néztek.
Vágólapra másolva!

Mi azonban nem. Hiszen mi nem vagyunk újságírók. Akkor sem, ha ezer éve a médiában dolgozunk, ha tízezer állami kitüntetést kaptunk, ha dolgoztunk újságnál, televízióban, rádiónál, megjelent harminc könyvünk, levezettünk kétszáz közéleti beszélgetést, valamint meg tudjuk különböztetni Lakatos Márk jelmeztervezőt Fekete László erőművésztől.

Nem, mi nem vagyunk újságírók. Csak ők azok. Születésük jogán, egymás kaserolása folytán, teljesen mindegy. Ők volnának a szakma krémje.

Ők, akik már arra sem veszik a fáradságot, hogy elmagyarázzák nekünk: hogyan lehetséges, hogy egy megválasztott főpolgármester sajtósa az egyik kereskedelmi televízió teljes cuccával interjút készít a saját főnökével? (Nem angolul szerencsére, így a jó ember legalább értette az előre megfogalmazott kérdéseket.) Ez normális? És ezek után nem repül az egész társaság a sunyiba, senki nem mondja, hogy jó, ennyi volt, nincs tovább, tulajdonképpen mit képzeltek ti a törvényekről, a tájékoztatásról, az újságírói munkáról?

Válaszok nincsenek. A válaszokat majd te, tisztelt olvasó adod meg, amikor beikszeled az önkormányzati választáson a jelöltedet.

 

Origo avatar
Szerző:Origo
Szerző:Origo